Matične stanice imaju sposobnost transformacije i dijeljenja u bilo koje druge stanice organizma što nam daje jedinstvenu mogućnost da njihovom aplikacijom u oštećena tkiva djelujemo terapijski i potičemo regeneraciju

 

Liječenje i regeneracija zglobne hrskavice matičnim stanicama Lipogems najmoderniji je medicinski postupak današnjice u liječenju oštećenja hrskavice velikih zglobova i osteoartritisa.  Radi se o terapijskom postupku aplikacije vlastitih matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva u zglob s ciljem regeneracije hrskavice i zaustavljanja degenerativnih promjena zglobova.

Sam tijek zahvata za pacijenta je vrlo poštedan i jednostavan, a sastoji se od liposukcije čime se uzima masno tkivo, najčešće s abdomena ispod pupka, koje se potom u posebnom Lipogems sustavu obrađuje te se iz njega izdvajaju i koncentriraju masne stanice. Izdvojene čiste matične stanice dobivene iz masnoga tkiva potom se apliciraju u željeni zglob. Pacijent neposredno nakon aplikacije osjeća značajno kliničko poboljšanje koje je primijećeno kod velikog postotka pacijenata.

Brojne relevantne objavljene studije objektivno pokazuju da nakon aplikacije Lipogemsa dolazi do poboljšanja svih mjerljivih elemenata funkcije zgloba te nestajanja boli koji su glavni simptomi osteoartritisa. Sve dosadašnje objavljene studije nepobitno sugeriraju da Lipogems postupak smanjuje negativne simptome i poboljšava funkciju zgloba te stimulira regeneraciju hrskavice zgloba.

Osteoartritis te druge degenerativne bolesti koje dovode do destrukcije i trošenja hrskavice unutar zgloba spadaju među najčešće ortopedske bolesti današnjice, a pacijentima onemogućuju normalno kretanje uz izražene jake bolove čime se drastično smanjuje kvaliteta života. Ovakve bolesti zahvaljujući razvoju personalizirane medicine te liječenju matičnim stanicama odnedavno možemo liječiti aplikacijom vlastitih matičnih stanica u zglob potičući vlastito tkivo na oporavak i regeneraciju.

Matične stanice imaju sposobnost transformacije i dijeljenja u bilo koje druge stanice organizma što nam daje jedinstvenu mogućnost da njihovom aplikacijom u oštećena tkiva djelujemo terapijski i potičemo regeneraciju. O važnosti masnog tkiva u regenerativnoj medicini najbolje govori podatak da jedan gram masnog tkiva ima i do 500 puta više potentnih matičnih stanica od jednoga grama koštane srži.