Sol se u pećnici stvrdne poput gline, zbog čega riba izvana postaje suha i hrskava, a iznutra zadržava sve sokove i prirodne arome
Riba pečena u soli je specijalitet mediteranske kuhinje. Na ovaj način najčešće se pripremaju veće ribe s ljuskama, poput brancina, orade, zubataca, škarpine…
Iako se peče u soli, riba pripremljena na ovaj način nije preslana, dapače, vrlo je ukusna i sočna.
Važno je zapamtiti da sol ne smije ući u ribu jer ta sol nije začin, nego metoda pečenja. Sol se u pećnici stvrdne poput gline, zbog čega riba izvana postaje suha i hrskava, a iznutra zadržava sve sokove i prirodne arome.
Koristila sam ribu pagar koja je izuzetno kvalitetna i ukusna riba koja nema puno kostiju.
Riba pagar (lat. Sparus pagrus) je morska riba koja dolazi iz porodice ljuskavki. U Hrvatskoj ga još nazivaju parag, pagra, pagari, albun, crvenac. Pagar izgledom jako nalikuje na zubatca. Gornji dio tijela ribe pagar je rubin crvene boje, po bokovima je ružičastosrebrn, dok mu je trbuh bijel. Imaju uzdužne pruge promjenjive boje, a vrhovi peraja su im plavo obrubljeni. Oči su spojene plavom premosnicom, a ispod oka se pruža tamno crvena crta. Pagar može narasti do najviše 75 cm duljine i 9,5 kg težine, a prosječna težina pagra se kreće se oko 0,5 kg. Riba pagar rasprostranjena je diljem Jadrana, no najučestalija je uz vanjske obale dalmatinskih otoka.
SASTOJCI:
- bijela riba oko 400 g
- 500 g krupne morske soli
- 1 bjelanjak
PRIPREMA:
Ribu očistite, ljuske pustite, operite i dobro posušite. Po želji možete napuniti utrobu kriškama limuna i svježim začinskim biljem.
Pećnicu zagrijte na 190°C.
U sol dodati bjelanjak i dobro promiješati, trebate dobiti gustu žitku smjesu, po potrebi dodati malo vode. Sol možete i aromatizirati prstohvatom mediteranskih začina poput ružmarina ili bosiljka. Dno lima za pečenje prekriti slojem soli debljine oko 1 centimetar. Položite ribu na sol i prekrijte ostatkom soli. Glava može ostati i vani.
Pecite ribu na 190°C oko 45 minuta, ovisno o veličini ribe.
Kada je riba pečena, kuhinjskim batom razbiti sol, ukloniti gornji dio soli i kože te ribu pokapati maslinovim uljem. Uz ribu možete poslužiti blitvu, pečeni ili lešo krumpir.