Prozirni rižin papir, u koji se umataju različita punjenja od svježeg povrća i ribe, zaštitni je znak istočno azijske kuhinje, ali jako brzo je stekao svoju popularnost u cijelom svijetu


Rižin papir je vrlo tanko razvaljano i sušeno tijesto od riže, vode i soli. Prozirni rižin papir, u koji se umataju različita punjenja od svježeg povrća i ribe, zaštitni je znak istočno azijske kuhinje, ali jako brzo je stekao svoju popularnost u cijelom svijetu.

Rižin papir obično dolazi u tankim, suhim krugovima nalik na tvrde, prozirne palačinke. Možete ga kupiti u trgovinama zdrave hrane ili svakom većem trgovačkom centru. Vrlo je krhak u suhom obliku, zbog toga pripazite pri transportu da se ne razmrvi.

Prije korištenja rižin papir je potrebno namočiti. Najbolje je koristiti široku i plitku posudu ili veliki malo dublji tanjur. U posudu naliti toplu vodu i namočiti papir nekoliko sekundi dok ne omekša i postane lagano ljepljiv.

Papir odložite na ravnu površinu (npr. dasku za rezanje), napunite željenim punjenjem i zarolate kao da motate sarmu.

Rolice možete poslužiti u sirovom stanju, pržiti ih na ulju ili peći u pećnici.

Za sve one koji izbjegavaju gluten ili boluju od celijakije, rižin papir je odlična zamjena za klasično tijesto za savijače ili tortilje jer ne sadrži gluten. Ima jako malo kalorija te je vrlo jednostavan za pripremu. Neutralnog je okusa i pruža pregršt mogućnosti i kombinacija koje će vas oduševiti.

Rižin papir možete koristiti u izradi proljetnih rolica, štrudli, pita; narezan na tanke trakice kao dodatak salatama i juhama; umjesto algi u pripremi sushija ili čak kao dekoraciju na tortama.

Za ove rolice koristila sam patišon tikvicu, no jednako su dobre i s običnom zelenom tikvicom.




SASTOJCI (za 10 rolica):

  • 20 rižinih papira
  • 1 srednja tikvica
  • 1 jaje
  • 2 žlice milerama ili kiselog vehnja
  • 1 režanj češnjaka
  • sol, papar, mljeveni korijander
  • crni kim, sezam
  • maslinovo ulje

 

PRIPREMA:

Pećnicu zagrijte na 220°C.

Tikvicu naribajte, posolite i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Dobro istisnite vodu iz tikvica te im dodajte jaje, kiselo vrhnje, začine i promiješajte.

Za svaku rolicu koristite dva rižina papira.

Namočite prvi rižin papir kratko u toploj vodi te ga odložite na površinu na kojoj ćete ih rolati. Drugi list rižinog papira isto namočiti u vodi te staviti preko prvog lista.

Žlicu smjese staviti na donji dio lista i zarolati kao sarmu.

Rolice slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje te ih lagano premažite maslinovim uljem i pospite sezamom i crnim kimom.

Pecite ih oko 30 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Poslužite ih uz neki umak ili salatu.