Bivši suprug je nositelj nenamjenskog kredita, a ja sam sudužnik. Novac je potrošen na obnovu kuće u kojoj je on ostao živjeti. Kod javnog bilježnika smo sklopili ugovor da će me u kratkom roku skinuti sa sudužničkog položaja. Od tada su prošle četiri godine. Razmišljam putem suda zatražiti da to učini. Imam li pravnu osnovu i može li mi banka praviti problem?


S obzirom na zaključeni ugovor koji ste u svom pitanju opisali, imate pravo od bivšeg supruga zahtijevati ispunjenje obveze koju je preuzeo. Ukoliko to do sada niste učinili, pisanim putem pozovite bivšeg supruga na ispunjenje obveze koju je preuzeo u naknadnom roku koji ćete dopisom definirati. Ako niti u naknadnom roku suprug ne bi ispunio svoju obvezu, kod nadležnog suda možete pokrenuti parnični postupak i zatražiti donošenje presude kojom će mu se naložiti izvršenje činidbe na koju se obvezao. Po pravomoćnom okončanju takvoga postupka, u Vašu korist protiv supruga možete pokrenuti ovršni postupak radi ostvarenja vaše tražbine u kojem će sud odrediti određen iznos novca koji će vam suprug biti dužan isplatiti za svaki dan, ili koju drugu jedinicu vremena, zakašnjenja da postupi po pravomoćnoj sudskoj presudi.

S druge strane, u ugovornom odnosu koji opisujete banka je kao kreditor u položaju vjerovnika. Korisnik kredita, Vaš bivši supurug, je dužnik, dok ste Vi sudužnik. Kao sudužnik banci odgovarate za sve dospjele obveze i banka može potraživati podmirenje istih od glavnog dužnika - bivšeg supruga, ili Vas. Obzirom na opisani ugovorni odnos, bez suglasnosti vjerovnika iz istoga nećete moći istupiti, jer se radi o subjektivnim promjenama na dužničkoj strani za koje je u skladu s odredbama Zakona o obveznim odnosima potrebna suglasnost vjerovnika. Ovisno o ugovorenom kreditu, njegovu trajanju, iznosu koji je već otplaćen i sl. banka kao vjerovnik može pristati na izmjene temeljenog ugovora na način da iz istog istupite Vi, a kao sudužnik ili jamac stupi treća osoba, odnosno da se kao sredstvo osiguranja ponudi kakva nekretnina u vlasništvu bivšeg supruga ili treće osobe. U svakom slučaju, Vaš bivši suprug će svakako biti više zainteresiran pronaći rješenje na koje banka pristaje ukoliko s druge strane stoji prijetnja novčanim kaznama i prisilnom naplatom istih.