Svakako provjerite da li apartman koji ste rezervirali prima pse, kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja kada stignete na odredište


Posljednjih se godina i sezona skijanja odmakla od one standardne nakon Nove godine, pa mnogi odlaze na snijeg već u prosincu.

Kako se na skijanje, kao i posjetu lijepo uređenim gradovima koji njeguju tradiciju adventa, većinom putuje u Italiju, Austriju, svakako provjerite svoje osobne i dječje putovnice, no isto tako nemojte zaboraviti da su vašem psu za putovanje unutar Europske Unije i dalje potrebne isprave. Pas mora posjedovati EU putovnicu, te mora biti uredno cijepljen protiv bjesnoće i mikročipiran. EU putovnicu ćete lako prepoznati. Na njoj je znak Europske Unije i označena je barkodom. Ako nemate takvu knjižicu, već onu sa znakom HR, zamolite vašeg veterinara da vam izda novu.

Svakako provjerite da li apartman koji ste rezervirali prima pse, kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja kada stignete na odredište.

Što se tiče snijega, pas u njemu može uživati koliko i vi. Na snijeg ga vodite u najtoplijem dijelu dana i svakako se pobrinite za njegove šape. Ošišajte mu dlake između prstiju kako se za njih ne bi hvatao led. Opazite li da jede snijeg, ponekad cijelu grudu koju mu bacite - nemojte se brinuti. Njihovo grlo mnogo je manje osjetljivo od našega, a veći dio snijega ionako će mu ispasti iz usta, uz to će se izvrsno zabavljati pokušavajući shvatiti kako to da "lopta" nestane čim je on uhvati. Suhim ručnikom obrišite mu samo trbuh i šape, nemojte mu trljati leđa jer time samo vlagu utrljate do kože. Nemojte psa sušiti fenom. Psi se fena boje, a topli zrak ionako ne može prodrijeti kroz gustu podlaku.

Radije ga izvedite na snijeg više puta na dan po 15, 20 minuta nego više sati odjednom. Svi psi ne podnose jednako hladnoću, to ovisi o tipu psa, pasmini te vrsti dlake koja ga štiti. Imate li aljaškog malamuta ili bernardinca, neće mu smetati ni ako je cijeli dan na snijegu. Ako ste ljubitelji kratkodlakih pasmina kao što su njemački bokseri, dobermani i slično kupite im pasji kaputić. Možda su tako smiješni drugim ljudima, no bit će im manje hladno. Preporučujem i neoprenske čizmice, posebno za manje pse, a i za svakog psa koji ima problema s hvatanjem leda na šapama.

I nemojte puštati psa da slobodno trči među skijašima i djecom koja se sanjkaju. Može otrčati na skijašku stazu te uzrokovati sudar. Osim toga, nisu svi ljudi ljubitelji pasa. Radije prošetajte s njime malo dalje od skijališta gdje možete biti sami. Obratite pažnje na znakove koji će vam ukazati na to da li je neki objekt na skijalištu pet frendly ili nije, kako ne biste nepotrebno doživjeli neugodna iskustva.