U ovo zimsko vrijeme volim u salatu dodati citruse i nar. Svojim bojama učine salatu vizualno privlačnom, dok je okusom podignu ma neku novu razinu





Nakon praznika i pretjerivanja u hrani i piću vrijeme je za neka laganija jela! Salata je uvijek odlična ideja, a ukoliko je nadogradite s nekoliko sastojaka može biti i cjeloviti obrok. U ovo zimsko vrijeme volim u salatu dodati citruse i nar. Svojim bojama učine salatu vizualno privlačnom, dok je okusom podignu ma neku novu razinu.
Koju salatu ćete odabrati ovisi o vašem ukusu, meni osobno uz citruse najviše odgovara radič, baby špinat ili mix salata.

Nar (Punica grantum) se u narodu naziva još šipak ili morganj, a riječ je o plodu žučkasto-crvene boje prepune jestivih sjemenki koje dozrijeva u kasnu jesen. Smatra se jednom od najljekovitijih voćki jer blagotvorno utječe na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav, te sprječava brojna oboljenja, od upalnih stanja, poput artritisa, preko hipertenzije, pa sve do raka prostate i dojke.
Osim što sadrži vitamine B-skupine (B1, B2, B3, B5 i B6), nar se može pohvaliti i vitaminima A, C, E i K te kalijem, magnezijem, fosforom i kalcijem.
Ovo voće prepuno je fitokemikalija koje potiču stvaranje serotonina koji nas razvedrava i utječe na bolje raspoloženje. Ulje nara izrazito je bogato i hranjivo te se može primjenjivati lokalno i oralno u kozmetičke i medicinske svrhe.

Od ovih malih, slatkih, sočnih zrnaca pripremaju se želei, pekmezi, kolači, sirupi, sokovi, likeri, vino, ocat i čaj.
Mi ga najčešće jedemo sirovog, no volimo ga i u salatama.




SASTOJCI:

200 g salate
2-3 mandarine/klementine
Pola nara, očišćenog
Pola šalice feta sira
1 manja crvena kapula
50 ml maslinovog ulja
1 žlica meda
2 žlice senfa
2 žlice aceta balsamica
+ po želji tostirani orašasti plodovi i sjemenke


PRIPREMA:

U zdjelu stavite salatu, sir, sitno narezanu kapulu, sjemenke nara i mandarine. Za dresing promiješajte maslinovo ulje, senf, med i aceto. Dresing prelijte preko salate i sve zajedno promiješajte. Posipajte orašastim plodovima i sjemenkama.