Kao i svakoga proljeća, tako i ove godine imamo povećani broj trkača u našoj poliklinici, koji traže pomoć poradi različitih bolnih stanja uzrokovanih ne toliko trčanjem kao takvim, već nepoštivanjem zakonitosti ponovnog ulaska u trening nakon duže pauze, ili povećanja kilometraže ili brzine. Kako naša poliklinika surađuje sa školom trčanja upravo na planu prevencije tih i takvih ozljeda, donosim nekoliko savjeta koji bi trebali pomoći da trčanje ovog proljeća donese samo zadovoljstvo.

1. Razgibajte se i istegnite prije trčanja. Dovoljno je samo 5–7 minuta dinamičkog istezanja kako bi se probudilo tijelo i njegovi refleksi, čija je aktivacija najvažniji dio prevencije ozljeda, naročito gležnja i koljena.

2. Istegnite se poslije trčanja. Statičko istezanje nakon treninga ubrzava oporavak, te uklanja dio stresa kojeg apsorbiraju tetive i zglobna hrskavica, smanjujući tako rizik od pojave kumulativnih oštećenja ili sindroma prenaprezanja.

3. Hidracija. Zapamtite – kada osjetite žeđ u tijeku trčanja, to znači da ste već dehidrirali. Hidraciju započnite pola sata prije trčanja i nastavite s unosom tekućine do pola sata poslije treninga. Dehidracija, osim drugih opasnosti, kada je redovita na svakom trčanju, interferira s oporavkom tkiva poslije treninga i može biti jedan od prekusora za cijeli niz ozljeda sustava za pokretanje.

4. Postupno povećavajte kilometre, brzinu i broj treninga u tjednu. Svako naglo intenziviranje bilo kojeg treninga povlači za sobom i veću mogućnost ozljeda. Postupnim povećanjem opterećenja najbrže i najsigurnije dolazimo do cilja zacrtanog trenažnim planom.

5. Odgovarajuća prehrana – raznovrsna s dovoljnom količinom vitamina, minerala i aminokiselina nužnih za oporavak poslije treninga.

6. Nove tenisice – po mogućnosti one napravljene za trčanje. Jer stare tenisice su kao i ćelave gume na automobilu, ne služe ničemu dobrome, te ne amortiziraju dio stresa kod trčanja.

7. Odmor. Sve dobre promjene u tijelu koje želimo potaknuti treningom, događaju se u odmoru. Dozvolite svojem tijelu dovoljno vremena za oporavak prije sljedećeg treninga.