26.07.2019.

Sestra je zatajila usmenu oporuku i svu ostavinu uzela sebi

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Očuh je umro 31.01.2019., usmenu oporuku izrekao je pred sestrom i svjedocima, sestra je nakon sahrane pred obitelji i njegovom izvanbračnom kćeri izrekla pokojnikovu posljednju želju da svu imovinu ostavi meni i svojoj kćeri po pola. Dogovorile smo se da kćer riješi ostavinu, a ja sam se vratila u Njemačku, gdje živim i radim. Došla sam u Hrvatsku u lipnju i ostala šokirana. Njegova kćer je provela ostavinu, svjesno zatajila postojanje usmene oporuke i svu imovinu uzela sebi. Ostavina je bila prije mjesec dana, a ja to nisam ni znala. Sada mi javni bilježnik tvrdi da više nemam nikakvo pravo i da sam ostala bez svega jer su prošli rokovi za žalbu. Postoji li način da tužim navedenu zbog zatajenja usmene oporuke?

 

Sukladno odredbi članka 164. Zakona o nasljeđivanju, pravo da zahtijevate ostavinu kao nasljednica ostavitelja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na nju ima pravo kao nasljednik zastarijeva za godinu dana od kad ste saznali za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostaviteljeve, a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke. Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina.

O poštenju trenutne posjednice bi se prema sadržaju vašeg pitanja i te kako moglo raspravljati, no vama je u svakom slučaju preporučljivo čim prije pokrenuti odgovarajući sudski postupak radi zaštite vaših prava.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .