Očuh je umro 31.01.2019., usmenu oporuku izrekao je pred sestrom i svjedocima, sestra je nakon sahrane pred obitelji i njegovom izvanbračnom kćeri izrekla pokojnikovu posljednju želju da svu imovinu ostavi meni i svojoj kćeri po pola. Dogovorile smo se da kćer riješi ostavinu, a ja sam se vratila u Njemačku, gdje živim i radim. Došla sam u Hrvatsku u lipnju i ostala šokirana. Njegova kćer je provela ostavinu, svjesno zatajila postojanje usmene oporuke i svu imovinu uzela sebi. Ostavina je bila prije mjesec dana, a ja to nisam ni znala. Sada mi javni bilježnik tvrdi da više nemam nikakvo pravo i da sam ostala bez svega jer su prošli rokovi za žalbu. Postoji li način da tužim navedenu zbog zatajenja usmene oporuke?

 

Sukladno odredbi članka 164. Zakona o nasljeđivanju, pravo da zahtijevate ostavinu kao nasljednica ostavitelja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na nju ima pravo kao nasljednik zastarijeva za godinu dana od kad ste saznali za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostaviteljeve, a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke. Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina.

O poštenju trenutne posjednice bi se prema sadržaju vašeg pitanja i te kako moglo raspravljati, no vama je u svakom slučaju preporučljivo čim prije pokrenuti odgovarajući sudski postupak radi zaštite vaših prava.