Sestra mi je poklonila komad zemlje sa starom kućom, darovni ugovor je napravljen kod javnog bilježnika. U ugovoru stoji da tek nakon njene smrti ja nasljeđujem tu nekretninu i ništa više. Srušiom sam staru kuću i napravio novu na istom mjestu. Sestri sam uredio u sporednoj zgradi mali stan s kuhinjom i kupaonom i plaćam joj sve račune. Struja, voda, telefon, internet i jos novčano 100-300 €mjesečno. Sada ona želi prodati dio te parcele. Ima li na to pravo ili ne?

U svom pitanju najprije navodite da vam je sestra nekretninu darovala, da bi potom naveli kako ćete nekretninu naslijediti nakon njezine smrti, pa je nejasno kakav ste točno ugovor sa sestrom zaključili. Ukoliko se radi o darovanju za slučaj smrti, tada je takav ugovor trebao biti sačinjen u obliku javnobilježničke isprave, a ukoliko se radi o ugovoru o doživotnom uzdržavanju on je također trebao biti sačinjen u istom obliku.

Za ugovor o doživotnom uzdržavanju je Zakonom o obveznim odnosima, u članku 581., predviđeno da ga možete zabilježiti u zemljišnoj knjizi i na taj način ta zabilježba vam čuva prednosni red pa neka kasnije raspolaganja (prodaja/darovanje) vaše sestre ne bi utjecala na vaša prava. Takvu mogućnost zakon ne propisuje za ugovor o darovanju za slučaj smrti pa je taj uvjet trebalo posebno ugovoriti, stoga jedino uvidom u sadržaj ugovora možete utvrditi puni krug svojih prava.

Ovisno o sadržaju ugovora te upisima u zemljišnim knjigama, moguća je i situacija u kojoj bi sestra na vašu štetu na neki način raspolagala s nekretninom, a tada ovisno o njezinim radnjama trebate odmah reagirati i poduzeti potrebne pravne korake da im radnjama usprotivite za što bih vam u svakom slučaju preporučio da angažirate kvalificiranog punomoćnika, odvjetnika.