U divljoj prirodi pas bi,poput ostalih životinja čije je tijelo prekriveno dlakom,održavao svakodnevnu higijenu pročešljavajući krzno pri provlačenju kroz žbunje i šikaru. Jutarnja bi mu rosa prala površinu krzna, a zdrava i bogata hrana,puna vitamina i bjelančevina omogućavala bi normalnu izmjenu mrtve dlake i uvijek kvalitetno i bogato krzno. Linjanje tj.prirodna izmjena dlake bi se odvijalo po zakonima prirode u proljeće i u jesen, kratko bi trajalo i bilo bi obilno.No, otrgnuvši psa od prirode i uzevši ga pod svoje okrilje, čovjek je počeo primjenjivati svoje poglede o načinu održavanja njegove higijene. No, u nastojanju da ga prilagodi sebi i novom načinu života zaboravljamo da smo biološki potpuno različiti. Smeta nam mrtva dlaka po stanu, njihov karakterističan miris kože i dlake, ponekad i njihove navike. Naravno, moramo znati da ono što je ponekad potrebno čovjeku, našem psu može biti štetno. Zato se pravilna njega svodi na to da sa dlake uklonimo nečistoću i nametnike a da pritom ne oštećujemo njenu osnovnu zaštitnu funkciju. Osnovna funkcija dlake je da zaštiti organizam od vanjskih utjecaja,kao šta su zima, vjetar, oborine ali i vrućine i sunca.U krznu psa razlikujemo nekoliko vrsta dlaka koje su različito građene i imaju različitu zadaću. Tik uz kožu nalazi se sloj mekane,nježne često i vunaste dlake. To je poddlaka. Ona čini toplinsku zaštitu koži. Kroz nju se probijaju deblje i dulje, pretežno ravne Ili pokrovne dlake. One pokrivaju poddlaku i daju vanjski oblik krznu. Ravnomjerno su raspoređene i prekrivene su poput kabanice. One štite kožu od nevremena tj.oborina. No, dlaka mora i disati pa se u većine pasa bogatih dlakom u krznu mogu naći rijetke, nešto deblje i ravne dlake, nazvane tzv. sprovodnim dlakama(kroz njih koža diše). Ovako opisano krzno karakteristično je većini pasa.Kada govorimo o ciklusima linjanja važno je znati da su psi koji žive u stanu ili kući izgubili pravilne cikluse linjanja. Život u stanu,u toplom, najčešće uz centralno grijanje poremetio je prirodan tijek promjene dlake. Tijelo većine pasa ne može prepoznati promjenu godišnjeg doba jer ne provode svo vrijeme vani pa i organizam drugačije funkcionira. Zato se velik broj pasa linja tokom cijele godine, u nekim periodima jače a u nekim manje. Kod pasa koji borave vani puno ćemo bolje uočavati ove cikluse jer njihovo tijelo reagira u skladu sa prirodom,tako su npr. jesenjska linjanja lako uočljiva i dokaz su njihove pripreme da lakše prežive hladne zimske dane.U tim periodima važno je češće češljati svog ljubimca kako bi mu pomogli da nova dlaka brže izraste. Što se tiče oštrodlakih pasmina koje se ne linjaju, ne smijemo zanemariti njegu njihove dlake bez obzira na zimsko razdoblje. Zabluda je vlasnika koji misle da njihov ljubimac ne treba šišanje,trimanje ili kupanje tijekom zime. Dlaka da bi obavljala svoju funkciju kao prvo mora biti čista i uredna. Važno je da je dlaka gusta i zdrava i ona će štititi vašeg ljubimca bez obzira na dužinu. Naravno vaš groomer će frizuru vašeg ljubimca formirati na nešto veću dužinu nego li ljeti ali će svejedno imati frizuru i biti održavan. Naravno iskusan groomer uvijek će vam dati savjet i mišljenje o stanju dlake vašeg psa i pomoću kvalitetnog pribora i svoje vještine smanjiti linjanje vašeg ljubimca na minimum. U slijedećem tekstu govoriti ćemo o kupanju tijekom zime i preparatima koje možemo korististi kao protekciju u zimskom razdoblju.
Chia su sitne sjemenke, bijele ili tamnosmeđe do crne boje, koje imaju izuzetno visoku prehrambenu vrijednost. Opskrbljuju nas proteinima, vitaminima A, B, E i D te mineralima poput kalcija, kalija, bakra, željeza, mangana i cinka
Ovaj francuski specijalitet priprema se od choux tijesta, odnosno kuhanog tijesta od kojeg se rade profiteroli, princes krafne i ekleri, dok je craquelin prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja. Tijekom pečenja popuca i zaslužan je za hrskavu notu. Danas malo tko ima volje i vremena pripremati ovaj desert, ali kad ga jednom isprobate, poželjet ćete ga raditi svaki tjedan!
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.