Ovo pišem dan prije prvog radnog dana u ovoj godini. Nekako mi je nevjerojatno da sam blagdane provela u neradu i spokoju. Nakon nekoliko godina velike promjene i šokovi su izostali i moja struka je imala priliku predahnuti u dane kad i cijela nacija mahom čini isto. Bojim se da ćemo ceh platiti tijekom godine. Obećanja slu­šamo već dva mjeseca, i za sada još ima mjesta za nadu da će budućnost iznjedriti promjene koje će malom poduzetništvu donijeti lakše poslovanje.

Međutim, lista novosti za male poduzetnike nije tako kratka.

Novu godinu počinjemo ra­deći po novom Zakonu o raču­novodstvu, pa ćemo možda svi skupa biti malo oprezniji. Ra­dikalnih promjena nema, ali ima prilika za svojevrsno ut­vrđivanje gradiva i postavljanje drugačijih temelja i odnosa sa našim klijentima i unutar same struke. Najavljena primjena obveznog i unificiranog račun­skog plana je ipak odgođena za godinu dana, pa ćemo se možda ipak imati vremena svi skupa uljuđeno na njega pripremiti.

Mali poduzetnici koji posluju putem poduzeća, pa se na njih ovaj propis odnosi, morali su se pripremiti i od nekidan red­ovno likvidirati svoje dokumente, čime sa svoje strane potvrđuju da dokument odra­žava stvarno nastali poslovni događaj. Tada ga prosljeđuju svome knjigovođi, koji ga kontrolira i knjiži primjenjujući propise koje on prati.

Poreznici sada kontroliraju je li taj postupak doista i učinjen, a u poslovnim knjigama mora postojati zapis o tome tko je proveo upis u njih. Prvi je to korak ka certificiranju računo­vođa, koji će biti obavezan u naredne dvije godine. Do tada, i ova će okolnost pridonijeti uvođenju većeg reda.

U našem servisu smo savjetovali i klijentima obrtnicima da uvedu dobru naviku likvidiranja računa.

Kada proknjižimo sve dokumente iz prosinca, za sve ćemo sudionike sustava PDV-a, pri­premati izvješća o nenapla­ćenim dospjelim potraživanjima. O svemu je bilo riječi na vrijeme, prije dva mjeseca. Vje­ru­jem da ste i sami provjerili stanja u svojim poslovnim knjigama i poduzeli radnje za naplatu, ili otpisali potraživanja koja ne pripadaju u popis imovine vaših poduzeća, ili tražbina vaših obrta i samostalnih djelatnosti.

Svima koji su imali isporuke veće od 230.000 kn u prošloj godini, požurit ćemo napraviti potrebna izvješća za poreznu upravu, a oni su već od 1.1. počeli uvažavati činjenicu da su u sustavu PDV-a.

Obrtnici koji su imali primitke do 149.500 kn, a zadovoljavaju i ostale uvjete, razmislit će o pravovremenom podnošenju zahtjeva za paušalno oporezivanje, a oni koji su u njemu bili protekle godine trebaju do sredine mjeseca predati izvještaj poreznicima.

Od početka godine svi obrtnici i samostalne djelatnosti obvezni su plaćati veće iznose za doprinose. Prvi veći iznosi dos­pijevaju za plaćanje tek sredinom veljače, a ukoliko vam rješenja budu kasnila kao svih prethodnih godina, točne iznose svih obaveza možete naći na našoj web stranici. Osobito će koristiti onima koji su paušalisti, jer njima na rješenjima neće pisati iznosi.

Minimalna plaća je pove­ća­na, i od siječnja radnici rade za bruto najmanje 3.120 kn.

Oni koji su iznajmili nekretnine svojim poduzećima vjerojatno su si osigurali energetske certifikate za nekretninu, jer ih sada moraju imati. Uplatnice za plaćanje poreza na dohodak od najamnina više neće primati, i sami moraju nastaviti plaćati svoje obaveze sukladno rješenjima koja su primili kod prijavljivanja činjenice zakupa.

Oni koji trguju vrijednosnim papirima, od ove godine će plaćati porez na kapitalne do­bitke, isto kao i oni koji budu otuđivali poslovne udjele u po­duzećima.

Svi mali poduzetnici trebali su se do kraja prošle godine uskladiti sa odredbama novih propisa o zaštiti na radu, što je većini prouzrokovalo nove tro­škove.

Poduzetnicima iz djelatnosti graditeljstva je nedavno proširena primjena kolektivnog ugovora, pa će i to imati za posljedicu veće izdatke za radnike.

Sve u svemu, kao i svaka no­va godina i ova je donijela neke promjene i odnosi nešto novčića sa naših poduzetničkih računa. Nije li smirujuće znati da je ba­rem jedna stvar uvijek ista?!

Sretno vam bilo u Novoj!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge