Punoljetni sin se ispisao iz srednje škole i sada radi na crno. Ne želi da ga se prijavi jer zna da mu po zakonu moram plaćati alimentaciju još godinu dana. Mogu li to kako izbjeći? On sada ima duplo veća primanja od mene.


Obveza uzdržavanja punoljetnog djeteta uređena je odredbama Obiteljskog zakona, konkretno člankom 290., koji propisuje da su roditelji dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi, odnosno polazi sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, odnosno program za osnovno obrazovanje ili program srednjoškolskog obrazovanja odraslih te redovito i uredno ispunjava svoje obveze, a najdulje do navršene dvadeset šeste godine života djeteta. Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje, a ne može se zaposliti, roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja ako dijete nije navršilo dvadeset šest godina.Obveza uzdržavanja punoljetnog djeteta prestat će i prije isteka godine dana od prestanka obrazovanja u trenutku kad dijete navrši dvadeset i šest godina.

Da bi se odluka o obvezi uzdržavanja koja Vas obvezuje promijenila, nužno je da se pred sudom koji ju je donio pokrene postupak radi izmjene odnosno ukidanja obveze uzdržavanja, jer je sin prestao sa školovoanjem i zaposlio se. Ukoliko činjenicu njegova zaspolenja nije moguće dokazati kroz isprave pribavljene od HZMO-a ili drugog tijela, možete pokušati tu činjenicu dokazati na neki drugi način, ovisno o tome na kojem radnom mjestu radi. Ukoliko njegovu obavljanju rada svjedoče i drugi radnici ili treće osobe, kroz svjedoke, ukoliko eventualno stavlja svoj potpis na kakve isprave kroz poslodavca onda i kroz pribavljanje takvih isprava putem suda i sl.