U 80% slučajeva prve smetnje koje se javljaju su posljedica ispada osjeta. Počinju kao smanjenje osjeta, a u konačnici se može pojaviti potpuni gubitak osjeta

 

Sve češći problem radno aktivnih ljudi jest bolnost u području ručnog zgloba, a najčešće se javlja kod onih koji puno vremena provode radeći na računalu ili obavljaju neki drugi konstantni manualni rad.

Bol se javlja kao posljedica kompromitiranja živca koji se naziva medianus. To je i najčešće mjesto na ljudskom tijelu gdje se događa takav patološki fenomen, takozvani „kanalikularni sindrom“.  Živac se nalazi između poprečnog (transverzalnog ) ligamenta s jedne strane i kosti šake s druge strane. Kada taj prostor (kanal) postane uži zbog povećanja sadržaja u njemu i porasta tlaka, javljaju se ispadi šake i bolnost zbog pritiska na živac i krvne žile. Sadržaj kanala raste kao posljedica zadebljanja tetiva i ovojnica, a uzroci tome mogu biti razni (npr. trauma).

Simptomi ovise o dužini trajanja pritiska na živac i jačini pritiska. U 80% slučajeva prve smetnje koje se javljaju su posljedica ispada osjeta. Počinju kao smanjenje osjeta (hipoestezija), a u konačnici se može pojaviti potpuni gubitak osjeta (anestezija). Također, jedan od simtoma je i osjećaj trnjenja (parestezija). Osim toga, javlja se bol te osjećaj poput bodenja iglicama koji se može širiti sve do lakta i ramena. Bol  može zahvatiti samo prva tri prsta ili cijelu šaku, a može biti izrazito jaka noću i buditi iz sna. U tim situacijama pacijent mora tresti šakom kako bi bol i trnjenje prošli. Kao posljedica svih navedenih simptoma dolazi do nemogućnosti normalnog rukovanja predmetima i čestog ispadanja predmeta iz ruku.

Od dijagnostike postoje klinički testovi, slikovne metode i elektroneurofiziološka dijagnostika. Raznim kliničkim testovima se dokazuje prisutnost boli i smanjenja volumena kanala te poremećaj senzibiliteta i motiliteta tj. pokreta. Od slikovne se dijagnostike radi radiogram šake (RTG). Ostale dodatne slikovne metode (CT, MR) rade se po potrebi.

Nakon adekvatne dijagnostike slijedi liječenje. Ono može biti konzervativno i operativno. Konzervativnom liječenju pripada fizikalna terapija i lijekovi. Od lijekova se koriste nesteroidni antireumatici (Brufen, Voltaren itd.), a rjeđe kortikosteroidi. Kod nas u Poliklinici Roth operativno liječenje je minimalno invazivno i izvodi se artroskopski.  Na taj se način povećava uspješnost zahvata, izbjegavaju se veći ožiljci, a oporavak traje od 1-3 tjedna.