Sirove ili raw torte su u posljednje vrijeme postale veoma popularne. Ako se pitate kakve su to torte, najjednostavnije rečeno, to su torte koje se ne peku, a za izradu vam je potreban blender ili multipraktik


Sirove torte su idealna ljetna poslastica, brzo se pripremaju, hranjive su, zdrave, osvježavajuće i izuzetno ukusne, možete ih jesti čak i za doručak.

Sirove ili raw torte su u posljednje vrijeme postale veoma popularne. Ako se pitate kakve su to torte, najjednostavnije rečeno, to su torte koje se ne peku, a za izradu vam je potreban blender ili multipraktik.

Ove torte rade se od sirovih, neprerađenih, organskih sastojaka, najčešće orašastih plodova i suhog voća u kombinaciji sa svježim voćem, kakaom, orašastim maslacima, hladno prešanim uljima te su zaslađene prirodnim zaslađivačima poput agavina sirupa, kokosovog šećera, ksilitola.

Uz to ne sadrže gluten, laktozu, jaja, bijeli šećer, niti namirnice životinjskog podrijetla, pa su pogodne i za vegane.

Vrijeme je da se okušate u izradi jedne sirove čokoladne torte s kikiriki maslacem!



SASTOJCI:


PODLOGA:

  • 150 g badema
  • 150 g datulja bez koštica
  • 50 g organskog kakaa
  • 50 g kikiriki maslaca bez dodanog šećera
  • 2 žlice otopljenog kokosovog ulja
  • prstohvat soli


KREMA:

  • 250 g indijskih oraščića, namočenih preko noći
  • 200 ml punomasnog kokosovog mlijeka
  • 50 g organskog kakaa
  • 50 g agavinog sirupa
  • 50 g kikiriki maslaca bez dodanog šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli


PRIPREMA:

Indijske oraščiće najbolje je namočiti preko noći, no mogu se namočiti i 2-3 sata u toploj vodi. Datulje namočiti 10-ak minuta u toploj vodi da omekšaju.

U multipraktiku usitniti bademe, skoro do brašna. Dodati datulje, kakao, kikiriki maslac, sol i otopljeno kokosovo ulje. Miksati dok se sve ne spoji.

Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje te tijesto za podlogu utisnuti u kalup.

Za kremu je potrebno sve sastojke ubaciti u blender i miksati dok krema ne postane glatka i kremasta. Kremu izliti na podlogu i ukrasiti po želji. Tortu spremiti u zamrzivač na nekoliko sati ili preko noći.

Tridesetak minuta prije posluživanja izvaditi tortu na sobnu temperaturu.



U slast!