Ovaj “bronhi” sirup posebno je  omiljen među djecom, a niti odrasli mu ne mogu tako lako odoljeti


Kaže li se koromač ili komorač? Zavisi u kojem dijelu Hrvatske živite. No, službeniji je naziv komorač, iako, prema mom mišljenju, niti ovaj drugi, koromač, nije kriv. Naravno, sve dok se radi o biljci latinska imena Foeniculum vulgare. Ova dvogodišnja štitarka raste samoniklo diljem naše obale, a na kontinentu će ju često biti potrebno ponovo zasijavati nakon zime.

Najčešće se u tradicionalnoj predaji o ljekovitom bilju upotrebljavaju njezine sjemenke koje su pune eteričnog ulja i izrazito aromatične. Od njih se kuha čaj protiv kašlja, čaj protiv probavnih tegoba i grčeva kod djece te se koristi kao oblog kod upale očiju. Najučestalija upotreba je kod respiratornih tegoba, jer od koromača se “lakše diše”. Meni se osobno ne sviđaju čajevi i pripravci od suhog sjemenja, nekako su mi previše koromačasti i prejaki. Koromač berem u vrijeme cvatnje te cvijet i stapke sušim za čaj. Od cvijeta i stapki radim i sirup čiji sam vam recept odlučila danas napisati.

Dakle, dvije velike šake cvijeta koromača i jedna šaka sitno izrezanih stapki preliju se toplom vodom toliko da voda prelije bilje. Ostavi se preko noći da se macerira. Ujutro se sve zajedno zagrije, makne s vatre i na to se doda prstohvat lista kadulje. Pusti se da odstoji 5 sati na hladnom mjestu, procijedi te izmjeri dobivena tekućina. Koliko smo tekućine dobili, toliko dodamo kvalitetnog smeđeg šećera. Na primjer, ako je bilo 2 dcl tekućine, na to dodamo 2 dcl šećera (i/ili meda). Nakon toga sve zajedno zagrijavamo na vrlo laganoj vatri, miješajući. Kada se sav šećer rastopi, još toplo punimo u tamne staklene sirupice te ih još tople zatvaramo. Sirupice kupite u ljekarni u zapremnini od pola i jednog decilitra. Na bočice nalijepite naljepnicu s nazivom, sastavom i datumom punjenja.

Vaš sirup je spreman, neka se grlobolja, jak kašalj i prehlada približe ako se usuđuju! Ovaj “bronhi” sirup posebno je omiljen među djecom, a niti odrasli mu ne mogu tako lako odoljeti. Odrasli će uzeti za manje prehlade tri puta po 1 jušnu žlicu dnevno, a kod jače prehlade svakih par sati. Manja djeca će koristiti po 1 malu žličicu tri puta dnevno, a kod školske djece također mala žličica može svakih par sati.