U doba kada je slikovna dijagnostika zlatni standard u dijagnostici bolesti na sustavu za pokretanje, još uvijek postoje stanja koja nije moguće identificirati bez detaljnog pregleda i koji se neće pokazati na spomentim pretragama

 

Prije nekoliko tjedana pomoć je u našoj poliklinici potražio 22-godišnji mladić, fizički aktivan, koji posljednje dvije godine ima smetnje u desnom ramenu u formi škljocanja prilikom treninga u teretani.

Učinjeno je više pregleda kod različitih specijalista, ultrazvuk je ukazao na postojanje manjeg kalcifikata u jednoj od dubokih tetiva ramena te je prošao fizioterapijau i terapiju udarnim valom s ciljem smanjivanja simptoma i uklanjanja kalcifikata. Nakon svega, a kako mu nije bilo bolje, učinjen je i pregled magnetskom rezonancom, koja, osim manjeg kalcifikata, nije pokazala nikakvu drugu patologiju.

Na pregledu se jasno pokazalo da do preskoka dolazi prilikom pokretanja lopatice pri podizanju ruke. To stanje jedan dio autora zove subseratus burzitisom, ali ima i drugih naziva. U osnovi, lopatica prilikom pokretanja klizi po mekim tkivima koja pokrivaju prsni koš. Ukoliko su ta tkiva postala neravna, najčešće kao rezultat mikrotrauma tipičnih za trening, a naročito onog s utezima, može se razviti stanje karakterizirano krepitacijama, odnosno preskocima, kao što je to u konkretnom slučaju.

Nešto manualne terapije i specifičnih vježbi značajno je manjilo simptome kod ovog mladog pacijenta, a ako se bude držao savjeta u treningu, moguće je da oni i potpuno nestanu.

U doba kada je slikovna dijagnostika zlatni standard u dijagnostici bolesti na sustavu za pokretanje (ultrazvuk, MR, CT, RTG), još uvijek postoje stanja koja nije moguće identificirati bez detaljnog pregleda i koji se neće pokazati na spomentim pretragama.

Dalje, škljocanja u ramenom obruču prilikom pokretanja mogu biti i znak nestabilnog ramena, degenerativnih promjena na zglobovima, parcijalnih ruptura tetiva, promjena na vratnoj kralježnici, ali i nekih rijetkih bolesti. Svaki od nabrojanih problema zahtjeva specifično liječenje i eventualno dodatne pretrage kako bi se potvrdila dijagnoza i procijenio nivo oštećenja. Ipak, sve počinje s detaljnim fizikalnim pregledom.