Shetland sheepdog ili na hrvatskom škotski ovčar,ovčarski je pas sa škotskih visoravni koji je nekim križanjima poprimio današnji izgled.Visoki su od 50-60 cm, ovisno da li je mužjak ili ženka,veoma elegantnog držanja.Po razlici u dlaci razlikujemo kratkodlake i dugodlake. U kratkodlakim je dlaka kratka, gusta i gruba te usko prilubljena uz tijelo. Kod dugodlakih je dlaka dugačka, ravna, veoma gusta s jakom grivom i bogatim repom. Glava i prednji dio nogu su kratkodlaki.Imaju specifičnu kljunastu usku glavu s uškama koje su na samom vrhu prekopljene. Dlaka škotskog ovčara sastoji se od dva dijela;mekane poddlake i oštre gornje dlake koja mu omogućava otpornost i podnošljivost i najgorih zimskih uvjete. Zbog svoje gustoće i dužine zahtjeva puno njege i održavanja. Pod tim podrazumjevamo redovito češljanje i četkanje 2-3 puta tjedno. Češća četkanja možete očekivati tijekom sezonskih perioda linjanja. Najveći problem kod održavanja jest što većina vlasnika ne pridaje dovoljno važnosti njezi dlake pa ona postaje problem i njima i ljubimcima. Nastaju zapetljanja dlake koju je ponekad nemoguće raščešljati već je jedino rješenje šišanje. Zapuštena dlaka također ima i veoma intenzivan, neugodan miris. Svaki savjestan vlasnik trebao bi odvesti svog ljubimca svaka 3 mjeseca groomeru kako bi dlaka bila detaljno pregledana te tretirana kvalitetnim preparatima i iskusnoj ruci. Greška većine jest što savjet i pomoć groomera potraže kada je prekasno tj.kada dlaka njihova ljubimca postane kritično zapetljana i neuredna.Tada je pregled i tretman neophodan ali i prilično nelagodan i stresan za ljubimca koji nije naučen na rutinu njege i održavanja. Za razliku od takvih slučajeva, oni koji održavaju ali i redovito posjećuju groomera znaju koliko im je lakše i ljepše vidjeti i živjeti sa njegovanim i zdravim sustanarom. Vaš će groomer znati detaljno pregledati dlaku i kožu, poboljšati i ukloniti eventualne nedostatke i probleme te napraviti pregled ušiju,zuba i podrezati nokte. No, da biste mogli održavati dlaku između posjeta groomeru, morate imati osnovni pribor. Važno je imati tzv.pin četku-četku nalik ljudskim četkama sa dugim metalnim zupcima kako bi doprijeli do samog korijena dlake. Nakon toga možete upotrijebiti i tzv.bristle četku nešto finije teksture i naravno neophodno je imati češalj sa metalnim zupcima. Važno je naučiti svog ljubimca rutini češljanja i četkanja još kao štene i to bi bilo najidealnije na povišenoj površini jer ćete si uvelike olakšati posao i pripremiti ga na posjet groomeru. Svakih nekoliko mjeseci potrebno je ovu pasminu detaljnu oprati što većina vleanika prepušta stručnoj ruci groomera. Detaljno pranje poboljšati će opće stanje dlake a kvalitetan regenerator nagraniti će i obnoviti dlaku. Zbog iznimne gustoće i dužine dlake ovu je pasminu teško detaljno oprati. Zbog gornjeg sloja oštrije dlake sa kojeg voda klizi treba više vremena kako bi ju namočili. Važno je i nakon šamponiranja detaljno isprati dlaku kako bi uklonili sve tragove šampona koji ponekad mogu izazvati alergijske reakcije. Nakon brisanja slijedi sušenje dlake fenom i formiranje "frizure". Prilikom sušenja imate priliku i pregledati kožu svog ljubimca i uočiti eventualne probleme. Ova pasmina ne zahtjeva nikakvo šišanje osim što manjim škarama možemo ukloniti dlaku koja raste na šapama, pogotovo na donjem dijelu šapa. Tamo se najčešće nakupe grančice i trava koje bockaju i iritiraju kožu. Naravno,prilikom uređenja valja pregledati uši, podrezati nokte i očistiti zube. Da biste posjedovali njegovanog i sretnog škotskog ovčara, potrebno je redovito održavanje-češljanje i redoviti posjeti groomeru, te naravno puno ljubavi i kvalitetno provedenog vremena.
Chia su sitne sjemenke, bijele ili tamnosmeđe do crne boje, koje imaju izuzetno visoku prehrambenu vrijednost. Opskrbljuju nas proteinima, vitaminima A, B, E i D te mineralima poput kalcija, kalija, bakra, željeza, mangana i cinka
Ovaj francuski specijalitet priprema se od choux tijesta, odnosno kuhanog tijesta od kojeg se rade profiteroli, princes krafne i ekleri, dok je craquelin prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja. Tijekom pečenja popuca i zaslužan je za hrskavu notu. Danas malo tko ima volje i vremena pripremati ovaj desert, ali kad ga jednom isprobate, poželjet ćete ga raditi svaki tjedan!
Kymco dtx 360 ccm, 2023. god Reg do 06,/2025., još pod garancijom Samo 6.900 km, kupljen novi u Moto Matušiću Skuter je doslovno kao nov Uredno servisiran i garažiran, ...