Shetland sheepdog ili na hrvatskom škotski ovčar,ovčarski je pas sa škotskih visoravni koji je nekim križanjima poprimio današnji izgled.Visoki su od 50-60 cm, ovisno da li je mužjak ili ženka,veoma elegantnog držanja.Po razlici u dlaci razlikujemo kratkodlake i dugodlake. U kratkodlakim je dlaka kratka, gusta i gruba te usko prilubljena uz tijelo. Kod dugodlakih je dlaka dugačka, ravna, veoma gusta s jakom grivom i bogatim repom. Glava i prednji dio nogu su kratkodlaki.Imaju specifičnu kljunastu usku glavu s uškama koje su na samom vrhu prekopljene. Dlaka škotskog ovčara sastoji se od dva dijela;mekane poddlake i oštre gornje dlake koja mu omogućava otpornost i podnošljivost i najgorih zimskih uvjete. Zbog svoje gustoće i dužine zahtjeva puno njege i održavanja. Pod tim podrazumjevamo redovito češljanje i četkanje 2-3 puta tjedno. Češća četkanja možete očekivati tijekom sezonskih perioda linjanja. Najveći problem kod održavanja jest što većina vlasnika ne pridaje dovoljno važnosti njezi dlake pa ona postaje problem i njima i ljubimcima. Nastaju zapetljanja dlake koju je ponekad nemoguće raščešljati već je jedino rješenje šišanje. Zapuštena dlaka također ima i veoma intenzivan, neugodan miris. Svaki savjestan vlasnik trebao bi odvesti svog ljubimca svaka 3 mjeseca groomeru kako bi dlaka bila detaljno pregledana te tretirana kvalitetnim preparatima i iskusnoj ruci. Greška većine jest što savjet i pomoć groomera potraže kada je prekasno tj.kada dlaka njihova ljubimca postane kritično zapetljana i neuredna.Tada je pregled i tretman neophodan ali i prilično nelagodan i stresan za ljubimca koji nije naučen na rutinu njege i održavanja. Za razliku od takvih slučajeva, oni koji održavaju ali i redovito posjećuju groomera znaju koliko im je lakše i ljepše vidjeti i živjeti sa njegovanim i zdravim sustanarom. Vaš će groomer znati detaljno pregledati dlaku i kožu, poboljšati i ukloniti eventualne nedostatke i probleme te napraviti pregled ušiju,zuba i podrezati nokte. No, da biste mogli održavati dlaku između posjeta groomeru, morate imati osnovni pribor. Važno je imati tzv.pin četku-četku nalik ljudskim četkama sa dugim metalnim zupcima kako bi doprijeli do samog korijena dlake. Nakon toga možete upotrijebiti i tzv.bristle četku nešto finije teksture i naravno neophodno je imati češalj sa metalnim zupcima. Važno je naučiti svog ljubimca rutini češljanja i četkanja još kao štene i to bi bilo najidealnije na povišenoj površini jer ćete si uvelike olakšati posao i pripremiti ga na posjet groomeru. Svakih nekoliko mjeseci potrebno je ovu pasminu detaljnu oprati što većina vleanika prepušta stručnoj ruci groomera. Detaljno pranje poboljšati će opće stanje dlake a kvalitetan regenerator nagraniti će i obnoviti dlaku. Zbog iznimne gustoće i dužine dlake ovu je pasminu teško detaljno oprati. Zbog gornjeg sloja oštrije dlake sa kojeg voda klizi treba više vremena kako bi ju namočili. Važno je i nakon šamponiranja detaljno isprati dlaku kako bi uklonili sve tragove šampona koji ponekad mogu izazvati alergijske reakcije. Nakon brisanja slijedi sušenje dlake fenom i formiranje "frizure". Prilikom sušenja imate priliku i pregledati kožu svog ljubimca i uočiti eventualne probleme. Ova pasmina ne zahtjeva nikakvo šišanje osim što manjim škarama možemo ukloniti dlaku koja raste na šapama, pogotovo na donjem dijelu šapa. Tamo se najčešće nakupe grančice i trava koje bockaju i iritiraju kožu. Naravno,prilikom uređenja valja pregledati uši, podrezati nokte i očistiti zube. Da biste posjedovali njegovanog i sretnog škotskog ovčara, potrebno je redovito održavanje-češljanje i redoviti posjeti groomeru, te naravno puno ljubavi i kvalitetno provedenog vremena.
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti
Medvjeđi luk – poznat i kao srijemuš, crijemuš, divlji ili šumski luk – raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim populacijama u potpunosti prekriva šumsko tlo. Svi dijelovi biljke su jestivi, a okusom podsjeća na češnjak ili vlasac. No, prilikom berbe treba biti oprezan jer na istim staništima često rastu i otrovne biljke poput mrazovca i đurđice
Ovaj tradicionalni specijalitet rasprostranjen je u Hrvatskoj, Sloveniji i nekim dijelovima Mađarske, gdje se koristi kao baza za pripremu jela ili kao samostalan namaz. Ime "pešt" potječe od riječi povezane s drobljenjem ili gnječenjem sastojaka
Prodajem krevet dimenzija 80x200 cm s madracem (letvičasta podnica ispod). Krevet i madrac su gotovo novi, korišteni samo nekoliko puta. Cijena 100 €. Preuzimanje ...
Prodajem Twistshake aparat za kuhanje na pari, korišten za prvo dijete, u dobrom stanju ispravan, bez vrećica za pohranu hrane, posudice su poprimile boju od kuhanja ...