Ovaj zanimljiv i oku ugodan trgajući kruh je punjen s domaćom salsom, vrhnjem i sirom. Ukoliko nemate vremena za mijesiti i dizati tijesto možete koristiti i kupovno lisnato tijesto, no onda su tekstura i okus malo drugačiji

Zvijezda kruh može biti glavna zvijezda vašeg blagdanskog stola. Poslužite ga kao predjelo ili kao snack uz neko druženje s dragim ljudima.

Ovaj zanimljiv i oku ugodan trgajući kruh je punjen s domaćom salsom, vrhnjem i sirom. Ukoliko nemate vremena za mijesiti i dizati tijesto možete koristiti i kupovno lisnato tijesto, no onda su tekstura i okus malo drugačiji.

SASTOJCI:


TIJESTO:


1 čaša (250 ml) toplog mlijeka
1 žlica šećera
1 svježi kvasac
2 i pol čaše brašna
1 žličica soli
3 žlice otopljenog maslaca

 

NADJEV:

2 žlice maslinovog ulja
1 kapula
3 režnja češnjaka
1 žlica soli
2 žlice šećera
700 ml pasirane rajčice
Origano, bosiljak
3-4 žlice kiselog vrhnja
Oko 100 g naribanog sira

 

PRIPREMA:

U toplo mlijeko stavite šećer i kvasac, promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira. Brašno promiješajte sa solju pa u to dodajte aktivirani kvasac i otopljeni maslac. Zanijesite glatko tijesto i ostavite na toplome, pokriveno da se diže.
Za to vrijeme pripremite nadjev. Na maslinovom ulju prodinstajte nasjeckanu kapulu. Kada se zacakli dodajte protisnuti češnjak. Kada češnjak zamiriši, dodajte pasiranu rajčicu, sol, šećer, origano i bosiljak. Promiješajte i kuhajte 10 do 15 minuta. Ostavite da se ohladi.

Udvostručeno tijesto premijesite i podijelite na tri dijela. Razvaljajte prvi dio u krug, premažite sa salsom. Višak salse ostavite za kasnije, kao umak. Razvaljajte drugi dio u krug i prekrijte salsu, nategnite rubove. Ovaj dio premažite sa 3-4 žlice vrhnja i posipajte naribanim sirom (koristila sam gaudu, ali može bilo koji i u kojoj god količini želite). Razvaljajte treći dio tijesta i prekrijte sir, nategnite rubove. U sredinu kruga stavite čašu, lagano pretisnite da ostane krug i uz pomoć noža ili sjekača za pizzu izrežite 16 traka od utisnutog kruga prema rubovima. Trake bi trebale biti približno istih dimenzija. Uzmite po 2 trake, svaku zavrnite dva ili 3 puta i čvrsto zalijepite rubove. Kada ste oblikovali zvijezdu ostavite je da se diže još 20-ak minuta. Prije pečenja možete je premazati umućenim jajetom ili otopljenim maslacom. Zagrijte pećnicu na 180°C. Zvijezdu pecite na 180°C, 30 do 40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.