Znate li što je AMERIČKI PARADOKS? Ukratko, Amerikanci jedu najviše proizvoda sa smanjenim sadržajem masnoće i najviše proizvoda, gdje se umjesto šećera nalazi neki umjetni zaslađivač s jako malo kalorija. Usprkos tome, u samom su vrhu po debljini. Zbog nekog razloga, ovakav niskokalorijski unos NE POMAŽE. Nedavno je kao bomba odjeknula vijest da ZAMJENSKI ŠEĆER DOPRINOSI DEBLJANJU. Upravo tako, ima SUPROTNI UČINAK od očekivanog. Uz to, sve više je dokaza o KANCEROGENIM UČINCIMA ASPARTAMA, najrazvikanijeg sladila. No, pođimo redom...
Aspartam se isprva koristio kao lijek protiv čira na želucu. Ali, njegov slatki okus bio je vrlo privlačan za komercijalnu eksploataciju. (Ovo sladilo je 200 puta slađe od šećera.) Sve je preuzela kompanija Monsanto, inače poznata po ogromnoj produkciji genetski modificiranog sjemena. Uostalom, trebalo je naći zamjenu za saharin, za kojeg se već naveliko šuškalo da izaziva rak mokraćnog mjehura. Aspartam (prodaje se pod nazivom NutraSweet) je mješavina L-phenylalanina, aspartičke kiseline i metanola. Iako su u pitanju kemikalije, proizvođač kaže da su komponente prirodne, zato što su dvije od njih kemijski identične aminokiselinama, koje nastaju u tijelu nakon probavljanja proteina. Dakle, ako supstanca sadrži jednake molekule kao nešto prirodno, TIJELO NEĆE BITI DOVOLJNO PAMETNO DA PRIMIJETI RAZLIKU U PORIJEKLU. Ovakva pretpostavka, koja se često koristi, ne uzima u obzir nevjerojatnu sofisticiranost, koja vlada unutar tijela. Nju je nemoguće prevariti.
U tijelu postoje svojevrsni signali, kao reakcija na unesenu hranu. SLATKO, GUSTO I LJEPLJIVO OBIČNO ZNAČI KALORIČNO I TIJELO NA VRIJEME UPOZORAVA O KOLIČINAMA KOJE SU DOVOLJNE ZA ŽIVOTNE POTREBE. Da se ne prijeđu potrebne količine, barem ne znatno. IZGLEDA DA DELIKATNI MEHANIZMI JEDNOSTAVNO NE REAGIRAJU NA UMJETNI ŠEĆER. Tako su štakorima dodavali zaslađeni jogurt u njihovu uobičajenu hranu. Jednoj grupi su jogurt sladili uobičajenim šećerom, a drugoj umjetnim sladilom. Grupa s umjetnim sladilom POJELA JE PUNO VIŠE I BILA JE DEBLJA ZA ČETVRTINU OD PRVE GRUPE, i to samo nakon 5 tjedana režima. U nastavku pokusa utvrdili su da PIĆA S UMJETNIM SLADILIMA OTVARAJU APETIT. Iza njih se može pojesti više, pogotovo visokokalorične hrane. Pogrešni signali, bazirani na unesenim kemikalijama, UZROKUJU DEBLJANJE. I ne samo to. Prema jednoj teoriji, ustrajanje na umjetnim zaslađivačima može vremenom dovesti do NEPREPOZNAVANJA PROIZVODA ZASLAĐENIH OBIČNIM ŠEĆEROM, PA SE RANIJI OGRANIČAVAJUĆI MEHANIZMI NEĆE VIŠE AKTIVIRATI. Krajnji rezultat: debljanje izvan kontrole. Jedan liječnik s Floride je rekao: „5% mojih pacijenata pokazuje neočekivano debljanje, iako piju samo DIJETNU KOLU.“ Hej, možda baš i nije neočekivano... IAKO ZAŠEĆERENA PIĆA SADRŽE DALEKO VIŠE KALORIJA, DIJETNE VARIJANTE SU POGUBNIJE PO PITANJU KILAŽE. Na jednom kongresu o dijabetesu izneseno je i sljedeće: „Ako redovito pijete JEDNO DIJETNO PIĆE DNEVNO, POVEĆAVATE RIZIK OD PRETILOSTI ZA 41%.“
Nekako mi pada na pamet da sve ovo proizvođači hrane odavno znaju. Jednostavno, u interesu im je da jedete više, a ne da jedete manje. To je cijela filozofija. A o samom aspartamu mogli bi ispričati cijeli roman. Saznanja su više nego crna...
26.09.2008.
Slatki skandal
Izdvojeni članci
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?