Svi mi imamo određenu sliku o sebi, viziju o tome kakvi smo. No, ona se ne mora temeljiti na objektivnim dokazima. Naprotiv, to je naš dojam, naš stav o nama samima. Iako se često ne temelji na dokazima, samopoštovanje ima velik utjecaj na naš život



Kada razmišljate o sebi, bude li vam se ugodne emocije poput ponosa ili pak imate osjećaj žaljenja za propuštenim prilikama? Možda jednostavno osjećate neugodu kada misli idu u tom smjeru.

Da, svi mi imamo određenu sliku o sebi, viziju o tome kakvi smo. No, ona se ne mora temeljiti na objektivnim dokazima. Naprotiv, to je naš dojam, naš stav o nama samima.

Iako se često ne temelji na dokazima, samopoštovanje ima velik utjecaj na naš život. To je poput temelja kuće na kojem gradimo sve ostalo. Poput svakog temelja, radi se o dobro utvrđenim vjerovanjima, koji su često utvrđeni davno prije, korijenje seže u naša rana iskustva, bili mi toga svjesni ili ne.

 

Zadatak: Opišite sebe u nekoliko rečenica. Pitajte se: „Tko sam ja kao osoba?“

 

Jeste li? Kakve ste riječi koristili? Je li opći dojam pozitivan ili negativan? Da vas opisuje vama bliska osoba, da li bi koristila slične riječi?

Ako ste prepoznali da općenito imate lošu sliku o sebi – preispitajte se – na koja je područja vašeg života takva procjena imala utjecaj?

 

 

Slični pojmovi

 

Samopoštovanje – emocionalna dimenzija – vrednujemo sebe na pozitivan ili negativan način; kada smo općenito smo (ne)zadovoljni sa sobom  

 

Samopouzdanje  – kognitivna dimenzija -  kako procjenjujemo vlastite sposobnosti u različitim područjima

Npr. mislimo da smo dobri u sviranju gitare, ali da smo loši u riješavanju matematičkih zadataka. Te procjene imaju utjecaj na samopoštovanje.

 

 


Od kuda sve to? Utjecaj ranih iskustava.

Od naših najranijih godina dobivamo povratne informacije iz svoje okoline kakvi smo mi kao osoba.  Jeste li često tijekom odrastanja slušali izjave poput: „Baš si zločest/a, nikada ništa od tebe“?

Ili ste pak slušali ohrabrujuće izjave poput: „Možeš postići velike stvari, imaš puno talenata“?

Da, učimo na različite načine, kroz vlastita iskustva, učimo prema modelu – gledajući druge i slušajući ono što govore o nama… Također učimo iz medija te se uspoređujemo odgovaramo li ili ne fotografiji u časopisu. Sve su to izvori informacija koje dobivamo o sebi i cijeli taj košmar informacija je imao i ima utjecaj u oblikovanju našeg mišljenja o nama samima.

Rana iskustva mogu imati utjecaj na ono što jesmo danas, odnosno kako se vidimo.

Zapitajte se, jeste li iskusili nešto od navedenog tijekom svog odrastanja:

  • Kažnjavanje, zapostavljanje, nasilje – fizičko ili emocionalno? Manipulacije?

  • Nemogućnost dosezanja standarda roditelja – sve što ste napravili – nikada nije bilo dovoljno dobro?

  • Neuklapanje – doma ili u školi. Jeste li se zbog nečega osjećali kao da ne pripadate?

  • Nemogućnost dosezanja standarda vršnjaka. U tinejdžerskoj dobi izgled ima važnu ulogu – jeste li iskusili odbacivanje od strane vršnjaka zbog tjelesnog izgleda?

  • Rame za plakanje – jeste li vi bili ti na kojima su bližnji iskaljivali svoje frustracije ili ste vi pak bili u ulozi roditelja nekom od svojih roditelja?

  • Status obitelji u društvu – je li vaša obitelj bila prihvaćena kao takva od strane okoline?

  • Je li vam nedostajalo emocija i topline tijekom odrastanja?

 

Možda se pitate – kako nešto iz (daleke) prošlosti još uvijek utječe na ono kako vidim sebe danas?

O tome više u sljedećem članku!