Ako je radnik na bolovanju duže od 42 dana, smije li dolaziti na posao radi dogovora o radu i smije li raditi kod kuće (posao je intelektualne prirode)?


Bolovanje je privremena nesposobnost radnika za rad. Slijedom odredbi Zakona o radu, privremena nesposobnost za rad dokazuje se potvrdom koju izdaje ovlašteni liječnik i koja predstavlja javnu ispravu. Kontrole privremene nesposobnosti radnika za rad provode se u skladu sa Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju i Pravilnikom o kontroli bolovanja, a jednako tako i ovlašteni liječnik može utvrditi da je kod radnika prestala privremena nesposobnost za rad. Dakle, radnik radi ili je na bolovanju.

Ukoliko je kod radnika došlo do takvih posljedica po zdravlje uslijed kojih je njegova sposobnost za rad trajno smanjena, tada se radnik može zaposliti na drugim poslovima ili mu se može omogućiti da na drugačiji način ispunjava svoje radne zadatke.

Nije poslodavac taj koji je ovlašten s radnikom dogovarati da isti za vrijeme kada mu je utvrđena privremena nesposobnost za rad ipak odrađuje određene poslove, ali kod kuće, baš kao što poslodavac nije ovlašten utvrđivati niti radnikovu sposobnost za rad. Takvo postupanje predstavljalo bi povredu različitih zakonskih odredbi, ali i odredbi ugovora o radu koje reguliraju mjesto rada radnika.