Kada je umro moj svekar, moj suprug i brat prihvatili su svoj dio nasljeđa i ustupili svojoj majci koja je prihvatila. Nakon toga je umro moj suprug i iza sebe je ostavio dugove koje sam ja uzela na sebe da sina i kćer ne opterećujem. Sada je umrla svekrva na koju sve glasi i mi živimo u toj kući. Imamo li djeca i ja pravo tu ostati? Njen drugi sin ne razgovara s nama i bojimo se da će nam uzeti naš dio.

Na temelju zakona, ostavitelja nasljeđuju svi njegovi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci, njegov bračni drug, njegovi roditelji, njegovi posvojitelji, njegova braća i sestre i njihovi potomci, njegovi djedovi i bake i njihovi potomci, i njegovi ostali predci. Ostavitelja nasljeđuju prije svih njegova djeca i njegov bračni drug.

Dio ostavine koji bi pripao prije umrlom djetetu da je nadživjelo ostavitelja nasljeđuju njegova djeca, ostaviteljevi unuci, na jednake dijelove, a ako je neki od unuka umro prije ostavitelja, onda dio koji bi njemu pripao da je bio živ u času ostaviteljeve smrti nasljeđuju njegova djeca, praunuci ostaviteljevi, na jednake dijelove, i tako redom sve dokle ima ostaviteljevih potomaka.

Dakle, dio ostavine iza pokojne majke koji je trebao pripasti vašem suprugu, po Zakonu o nasljeđivanju pripada vašoj djeci na jednake dijelove.