Nedavno su usvojene nove smjernice za hipertenziju, pa se sada i tlak od 130/80 smatra povišenim. Ovom izmjenom 3 puta više stanovnika (mlađih od 45) prelazi u bolesnu grupu


Visok krvni tlak je jedno od zlatnih područja farmaceutske industrije. A sada će sjaj biti još jači. Nedavno su usvojene nove smjernice za hipertenziju, pa se sada i tlak od 130/80 smatra povišenim. Ovom izmjenom 3 puta više stanovnika (mlađih od 45) prelazi u bolesnu grupu, a skoro pola ukupne populacije sada boluje od hipertenzije. Eto, novi bolesnici preko noći, doslovno milijuni novih. Mnogo više lijekova u opticaju, mnogo više terapija koje faktički traju doživotno.

Kako je krenulo, možda će nam uskoro reći da se (skoro) svi rađamo bolesni i da nam je stalna šaka lijekova potrebna za golo preživljavanje. Može sva privreda propasti, ali farmacija neće nikada.

Povišen tlak i povišen kolesterol obično idu ruku pod ruku. (Jedno i drugo liječi se zauvijek.) Statine (grupa lijekova za snižavanje kolesterola) oduvijek prati loša reputacija, mada im popularnost nikada nije ozbiljnije narušena. Znate, ljudi su slabo informirani i gutaju sve što im se daje. Statini zapravo truju jetru na način da se zaustavlja produkcija kolesterola. Kako je mozak 80% kolesterol, mislite li da bi mozak mogao ostati osiromašen? Put u gubitak memorije, odnosno Alzheimerovu bolest? Uz to, kontinuirano se pokazuje da statini uzrokuju rak kod štakora, čak i pri dozama koje se ne smatraju velikima. Mislite da je čovjek otporniji? Ne bih rekao. Recimo, rak prostate je skoro dvostruko češći kod korisnika statina. Naravno da ni to nije sve.

Statini povećavaju količinu inzulina u optoku, a smanjuju razinu koenzima Q10. Baš od manjka ovog koenzima možete se zaista ozbiljno razboljeti. Više od 300 nuspojava vezuje se uz statine. To su anemija, kronični umor, poremećaji štitnjače, Parkinsonova bolest i još mnogo toga. Možda bi se jako iznenadili koliko nam je kolesterol zapravo potreban i koliko patimo bez njega. Čak i kada je povišen (po medicinskim mjerilima), obično je povišen s razlogom. I obično je takav zato da nam bude bolje, a ne da nas ubije.

Hemoragijski moždani udar (“izljev krvi u mozak”) češći je kod osoba s nižim kolesterolom nego kod onih s dijagnosticiranim povišenim vrijednostima. U dokumentarnom filmu “Mnogo milijuna laži o kolesterolu” navode rezultate više interesantnih istraživanja. Dakle, lijekovi čine svoje, pa je broj muškaraca (starosti 65-74) s povišenim kolesterolom pao s 87 na 54% u razdoblju od 1994. do 2006. godine. Usprkos tome, incidencija koronarne srčane bolesti ostala je ista. Još gore je u drugim dobnim skupinama. Tamo su srčane bolesti, usprkos sve nižem kolesterolu, u porastu. Znači, sve tablete uzalud. Hm, više ne znam da li je trava zelena ili ne. Kao da se sva nategnuta logika ruši poput kule od karata.


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]