Nadam se da ste uspjeli probuditi dijete u sebi, da ste se radovali, da ste pomogli nekome pored vas kojem je trebalo pokazati kako se to radi, jednom riječju, da ste uživali


Božić, Nova godina, koliko sreće u kratko vrijeme!

I neka je tako. Veselje, radost, zadovoljstvo, gušt, ljubav, sastavni su dio života i nisu grijeh ili nešto što je zabranjeno, neozbiljno, nedostojno i nerealno u ovo suvremeno vrijeme koje je prožeto objektivnim, realnim i logičnim premisama da nam nema izlaza i da ništa nije dobro i da je nihilizam profunda gradus quatrus (duboko ništa 4. stupnja) jedina prava stvarnost i mogućnost. Sve više, u svijesti ljudi, stajalište “što gore, to bolje” postaje ideja vodilja. Jeste li primijetili da se u razgovoru ljudi osjeti duh takmičenja koji će pokazati i dokazati kome je gore i da oko nas apsolutno ništa ne valja? I konačno, svugdje drugdje je bolje osim kod nas i da je ova sredina jedina u svijetu u kojoj se događaju gluposti, krađe i korupcija. Postoji opasnost da skrenem u analizu političkog stanja, a to mi nije uopće cilj. S točke prevencije zdravlja, ovakvo razmišljanje je dobar uvod u opće loše stanje. Ako neko istinski hoće biti zdraviji i bolje živjeti, onda treba napraviti promjenu u načinu razmišljanja te svoj pogled na život i svijet obojiti s malo više svijetlije boje i s puno ljubavi. Na žalost ili na radost, lijekovi za ovo ne postoje niti ga plaćaju osiguravajuće kuće. No, na sreću taj lijek se nalazi u nama, kod nekoga dobro sakriven, i treba se malo potruditi da ga pronađemo.

U vrijeme blagdana mnogi savjetuju što raditi, kako treba paziti kako jedete ili pijete. Bili smo zasipani znanstveno dokazanim činjenicama o štetnosti ovakvih sretnih perioda koji u stvari pogoduje depresivnom stanju, ekonomskim stajalištima da je pretjerana potrošnja uzrokom problema koji nastaju u prvom mjesecu.

Ja se ipak nadam da ste uspjeli probuditi dijete u sebi, da ste se radovali, da ste pomogli nekome pored vas kojem je trebalo pokazati kako se to radi, jednom riječju da ste uživali.

Izbacite, koliko je moguće, muku iz vas i pripremite se za život koji slijedi sa svim svojim epitetima, a ne samo mukom. Rekli smo da je ulaganje u zdravlje jedna od najboljih investicija u životu. Evo vam prilika da počnete s novom filozofijom života.

Sretno vam Novo ljeto, sretan vam život sa svim svojim događajima koje ćete lakše i bolje podnijeti ako redovito uzimate terapiju: 3x1 osmijeh prije i poslije jela.

Sretno!


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]