Prije nego krenete u kupovinu po hranu, poklone i ostale potrepštine za blagdane, obavezno pripremite popis i odredite budžet. Umjesto s karticom, uputite se u kupovinu s unaprijed pripremljenom gotovinom i tako spriječite pretjerano trošenje


Bliže nam se božićni i novogodišnji blagdani, a kod većine nas postoji ustaljena navika da se uoči tih blagdana potroši mnogo – na poklone, hranu, dekoracije…  Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore Hrvati su u prosincu prošle godine potrošili oko 11 milijardi kuna. Ove godine brojke će uslijed sve veće krize vjerojatno biti manje, no loše financije ne moraju značiti da Božić mora biti manje čaroban.

Uz malo pažnje pri kupovini i pametnu pripremu, ove blagdane možete „preživjeti“ uz male troškove, što ćete svakako znati cijeniti u siječnju 2013. Zaista nije nužno da uz sve dugove gomilate još i nepotrebne koji će vas dodatno opteretiti.

Ako svake godine šaljete čestitke, uštedite koju kunu tako da prošlogodišnje primljene čestitke razrežete na pola, a dio gdje je slika iskoristite kao čestitku- razglednicu. Ili, još bolje, umjesto čestitke, nazovite tu osobu – u ovo doba, kada ljudi zaboravljaju na takve znakove pažnje, poziv će imati zaista veliko značenje. Imate li djecu, unuke ili nećake, možete znatno uštedjeti i istovremeno priuštiti sate zabave djeci. Zamolite ih da sami izrade poklone, čestitke ili ukrasne papire - svatko će radije primiti poklon koji ima individualnu crtu, a posebice kada je rezultat dječje mašte.

Osim toga, za zamotavanje darova možete koristiti i stranice časopisa ili stripova i dodati posebnu crtu svojim darovima. Umjesto ukrasnih vrpci i mašni, pronjuškajte po kući – zasigurno ćete pronaći dovoljno interesantnih sitnica koje mogu poslužiti kao ukras.

Kod kućnih dekoracija ne zaboravite da je manje –više. Nekoliko pametno odabranih i smještenih dekoracija djelovat će decentno, a postići ćete svrhu. Također, priroda je prepuna biljaka i plodova s kojima možete originalno dekorirati stan!

Prije nego krenete u kupovinu po hranu, poklone i ostale potrepštine za blagdane, obavezno pripremite popis i odredite budžet. Umjesto s karticom, uputite se u kupovinu s unaprijed pripremljenom gotovinom i tako spriječite pretjerano trošenje.

Prije nego se odlučite na kupnju poklona ili hrane usporedite cijene u nekoliko trgovačkih centara –  ista stvar može negdje biti na akciji po znatno jeftinijoj cijeni, nemojte kupiti ono što vam se svidjelo u prvoj trgovini na koju ste naišli. Organizirate li večeru za širu obitelj, dogovorite se s  uzvanicima da svatko doprinese blagdanskoj trpezi nekim jelom po vlastitom izboru – blagdanski stol bit će šareniji i zabavniji, a moći ćete uštedjeti koju kunu.

I na kraju, ne zaboravite – blagdani su vrijeme koje je dragocjeno zbog okupljanja obitelji i prijatelja, i već sami zajednički trenuci su dovoljno vrijedni i bez skupih poklona, raskošne dekoracije i prekrcanog stola!