Dovoljno je znati da je smišljen u Monsantu, pa da crvena lampica ne prestaje gorjeti. Pogotovo zato što je njemački Bayer kupio Monsanto, pa se cijela GMO-priča preselila u srce EU


Glifosat je aktivna glavna komponenta nekoliko herbicida širokog spektra. Može se reći da je u pitanju najviše korištena poljoprivredna kemikalija svih vremena. Dovoljno je znati da je smišljen u Monsantu, pa da crvena lampica ne prestaje gorjeti. Pogotovo zato što je njemački Bayer kupio Monsanto, pa se cijela GMO-priča preselila u srce EU. Nekada je sve bilo “preko bare”, a danas je ovdje. Da gore ne može.

Dakle, glifosatom se tretiraju GMO-usjevi, i to po principu “spaljene zemlje”. (Uobičajeni herbicidi su kamilica prema ovome.) Uništava, doslovno, sve, osim glavnog usjeva. Tu se zaista može reći da nakon ovoga trava ne raste. Zbogom biološka raznolikosti, zbogom prirodi kakvu poznajemo. I naravno da ne trpi samo biljni svijet. Uz glifosat se vezuje nestanak pčela, pad broja leptira i ptica te još mnogo toga. Zamislite kukuruz usred ničega. Prestrašno… Ako pitate poljoprivrednike, oni ga vole zato što je efikasan i jeftin. Ali, sve ukazuje da bi se mogao ponoviti scenarij s antibioticima. Kao što smo već neko vrijeme suočeni sa super-bakterijama (protiv kojih, praktički, nema lijeka), tako se po SAD i Kanadi pojavljuje super-korov, otporan i na glifosat. Rješenja se nalaze u još otrovnijim kemikalijama, granicu štetnosti teško je više i prognozirati. Bojim se zapitati koja je krajnja točka ovakve sulude politike. Poljoprivredna budućnost trebala bi surađivati s prirodom, a ne raditi protiv nje.

Očekivano, o štetnosti glifosata postoje potpuno oprečna mišljenja. Prema analizi Monsanta, štetnost ne postoji, što znači da se zbog glifosata ni u kojem slučaju ne možete razboljeti. Slično misli i Europska agencija za sigurnost hrane, za koju se smatra da je pod velikim utjecajem njemačkih lobista. Naknadno se saznalo da su za svoje zaključke koristili “dokaze” Monsantovih stručnjaka. No, Međunarodna agencija za istraživanje raka utvrdila je da je glifosat “vjerojatno kancerogen za ljude”. Uz to, uzrokuje neurološke i hormonske poremećaje. Važno je napomenuti da glifosat ne možete odstraniti pranjem ili guljenjem. On je sjedinjen s biljkom, nalazi se svuda i nemoguće ga je izbaciti. Još jedna karika u propasti Zemlje, kakvu poznajemo. Dobrodošli u svijet suludih korporacija, dobrodošli u besmisao. Zašto bolest i patnja vrijede više od života?

Sve to nije spriječilo europsku komisiju da produži dozvolu za korištenje glifosata unutar EU. I to, za narednih 5 godina. 18 zemalja je glasalo “za” (Hrvatska je bila “protiv”, ali njen utjecaj je ionako minoran), a ključan glas je bio onaj njemački, iako su mjesec ili 2 ranije bili suzdržani. Raširenost GMO-usjeva i glifosata najveća je u Španjolskoj. Većinom se radi o kukuruzu. Zanimljivo, glifosat se posebno akumulira u pivi, čak do 30 mikrograma/l. To je 300 puta više od dozvoljene količine u vodi.


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]