Može li me vlasnik paušalnog obrta zaposliti kao administratora, a da nema zaštitu na radu, ili ju mora platiti i ja moram istu položiti? Radi se o ugovoru na određeno koji bi trajao 5 dana.


Paušalni obrtnik može zaposliti radnika u redovan radni odnos. Kod zapošljavanja radnika, potrebno je vršiti obračun plaće za tog radnika kao i predavati JOPPD obrazac prilikom isplate plaće radniku.

Zapošljavanjem obrtnik postaje i obveznik Zakona o radu, Zakona o zaštiti na radu i dr. propisa radnog prava, što, između ostalog, znači da je prilikom zapošljavanja temeljem ugovora o radu dužan:

  • prijaviti djelatnika na mirovinsko i zdravstveno osiguranje,
  • potpisati ugovor o radu,
  • voditi evidenciju radnog vremena, predavati JOPPD obrasce, izdavati platne liste
  • te voditi sve druge evidencije iz radnog odnosa.

Svi poslodavci moraju imati organizirano obavljanje poslova zaštite na radu, što znači da moraju ili imati zaposlenog stručnjaka zaštite na radu (I. ili II. stupnja) ili mogu poslove zaštite na radu ugovoriti s ovlaštenim osobama ili mogu sami voditi svoje poslove zaštite na radu uz zadovoljavanje uvjeta propisanih Pravilnikom o obavljanju poslova zaštite na radu.

Dodatna napomena kako je zaštita na radu kod rada na računalu posebno područje zaštite na radu. Radno mjesto s računalom na kojem se radi duže od 4 sata dnevno ima posebne mjere zaštite na radu propisane Pravilnikom o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom.

Dakle, i radnici koji sklapaju ugovor na određeno vrijeme moraju položiti zaštitu na radu te se i na njih odnose propisi radnog prava, između ostalog, Zakon o zaštiti na radu.