U rujnu, krajem mjeseca, kanim autom putovati po Jadranskoj obali, pa bih se uputio i u Crnu Goru, gdje ću ostati par dana. Kakvo osiguranje moram imati i moram li pokazati zelenu kartu osiguranja?


Osiguranje u međunarodnom cestovnom prometu uređeno je posebnim međunarodnim sporazumima koje, pod pokroviteljstvom država, sklapaju nacionalni uredi osiguranja. Po tom sustavu, koji je poznat kao sporazum o zelenoj karti, vozači vozila kad prelaze državne granice moraju imati valjani, međunarodno priznati, dokaz da imaju sklopljen ugovor o obveznom osiguranju od odgovornosti za štete koje bi u posjećenoj zemlji mogao uzrokovati vozač stranog vozila.

Taj dokaz je danas dvostruk:

  1. Međunarodna zelena karta osiguranja motornog vozila; zelena karta je međunarodno priznata isprava, dokaz, da za to vozilo, navedeno u zelenoj karti, postoji valjano osigurateljno pokriće za štete koje bi vozač toga vozila mogao uzrokovati u zemlji u koju ulazi vozilom;

  2. Registarska pločica motornog vozila: naime, prvobitni jedini dokaz o postojanju valjanog osiguranja bila je zelena karta, no neke države su sklopile poseban sporazum po kojemu međusobno priznaju registarsku pločicu kao valjani dokaz o postojanju osiguranja za vozilo koje nosi tu pločicu. Taj sustav registarske tablice nije ukinuo sustav zelene karte, pa i danas paralelno postoje oba dijela medjunarodnog sustava osiguranja motornog vozila. Ipak, sustav registarske pločice se širio i dobivao sve više članica, jer se pokazalo da je jednostavniji i efikasniji od sustava zelene karte. Za članstvo u sustavu registarske pločice nacionalni uredi osiguranja moraju ispuniti nekoliko rigorozno postavljenih uvjeta, a sve u cilju da sustav funkcionira i da eventualne žrtve stranog vozila budu sigurno obeštećene ako dožive udes za koji odgovara vozač stranog vozila. Danas su članice sustava registarske pločice sve zemlje članice EU i još neke zemlje izvan EU. Među ovima je i Srbija, Bosna i Hercegovina, a od 2. kolovoza ove godine i Crna Gora. Shodno tome, za prelazak vozilom hrvatskih registarskih oznaka u Crnu Goru ne treba imati zelenu kartu (što ne znači da ne bi bilo korisno tu kartu imati sa sobom u vozilu, tim prije što je naši osiguratelji kod sklapanja ugovora o osiguranju obvezno i besplatno uručuju svom osiguraniku).