- Sve što se može jesti sirovo, jedite sirovo. Toplinsku obradu svedite na najmanju moguću mjeru
Bazičnost i kiselost tvari određujemo pomoću vrijednosti pH (koncentracija vodikovih iona). Vrijednosti ispod 4 povezane su s kiselom reakcijom, dok veće brojke ukazuju na baze. Reakcije u kojima nastaju baze i kiseline su svojevrsni elektrokemijski procesi.
To znači da naš organizam nije samo skup kemijskih spojeva, već zapleten sustav precizno organiziranih elektrokemijskih reakcija. O tome ovisi i zdravstveno stanje. Mnogi stručnjaci ističu da je za normalno tjelesno djelovanje potreban pH mokraće i sline oko 6,4. Pogledajmo kako se pojedine vrste hrane uklapaju...
GOTOVO SVE VRSTE VOĆA STVARAJU BAZIČNOST. Izuzetak su borovnice, brusnice i šljive. Važno je napomenuti da SMRZAVANJE, KUHANJE ILI KONZERVIRANJE SA ŠEĆEROM ZNATNO SMANJUJU BAZIČNE OSOBINE. (Zaslađena marmelada od marelica nije isto što i svježa marelica. Razlika je ogromna.) Suho voće bez konzervansa i dodanog šećera je u redu. Sve vrste povrća izazivaju alkalnu reakciju (najviše salata, blitva, špinat, mrkva i šparoge). Sve što se može jesti sirovo, JEDITE SIROVO.
Toplinsku obradu svedite na najmanju moguću mjeru. INDUSTRIJSKI KONZERVIRANO POVRĆE ZAKISELJAVA. Većina žitarica u zrnu (osim prosa i amaranta) stvara kiselost, NAJVIŠE PŠENICA I BIJELA RIŽA. Kruh i tjestenina podjednako su loši, NJIHOVU UPOTREBU TREBA SVESTI NA MINIMUM. Proizvodi iz cijelog zrna nešto su bolji, ali još uvijek zakiseljavaju. Svježe klice su bazične. Naročito se preporučuju u proljeće. Grahorice blago zakiseljavaju, a soja i proizvodi od soje alkaliziraju.
Orašasti plodovi imaju pH oko neutralne zone (4). Najbolji su bademi, a nešto lošiji orasi i lješnjaci. Naravno, KIKIRIKI PRŽEN U ULJU ILI ZASLAĐENI LJEŠNJACI NISU POGODNI ZA ZDRAVU PREHRANU.
Meso i riba spadaju u najteže probavljive bjelančevine. SVE VRSTE SNAŽNO ZAKISELJAVAJU. (Ako bih baš morao birati, ribe i rakovi su nešto bolji.) PH se tu kreće oko 1-1,5. TO JE SAMO DNO U OKVIRU CIJELOG SPEKTRA NAMIRNICA. Učestali mesni obroci STVARAJU KRONIČNO NEZDRAVO TJELESNO STANJE, ODNOSNO TEMELJ ZA NASTANAK BOLESTI. Naravno, to se neće dogoditi preko noći, ali kroz neko vrijeme sigurno hoće.
U sljedećim prilozima analiziram utjecaj preostalih vrsta hrane. Kombiniranje hrane i psihološki faktori. Koji oblik stresa je najštetniji?
MMS PREMA ORIGINALNOJ RECEPTURI JIMA HUMBLEA 098-1783-788