Halmed je agencija za lijekove i medicinske proizvode. Najpoznatija je po tome što daje odobrenja za stavljanje lijekova u promet. Ali, prati i nuspojave lijekova i cjepiva na našem tržištu. Takve su nuspojave liječnici i farmaceuti obavezni prijavljivati, a pacijenti ako to žele. Svake godine se objavljuje izvješće o zaprimljenim prijavama.

Iščitavanje takvih izvješća može biti zanimljivo i indikativno. Evo, prema zadnjem izvješću (2014. godina), za­pri­mljeno je 3112 prijava (od toga, 276 na cjepiva.) To je 7 prijava na 10.000 stanovnika. S obzirom na ogromnu potrošnju lijekova (malo njih ne popije niti jedan lijek tijekom godine), minoran broj. Recimo, u našoj županiji je svaka 2 dana po 1 prijava. Čovjek bi pomislio da pijemo kamilicu, a ne lijekove. Još zanimljivije je stanje s cjepivima. Svi hrvatski pedijatri prijavili su ukupno 20 nuspojava. Čak i da se sve te prijave odnose samo na cjepiva (a dio se sigurno odnosi na lijekove), a uvažavajući ukupan broj raznih cijepljenja u Hrvatskoj, ispada 1 nuspojava na 50.000 cijepljenja. Kada uzmemo u obzir sve prijave za cijepljenje (i od roditelja cijepljene djece), ta brojka je 1 na 4.000. Mislite da se to podudara sa stvarnim stanjem?

Prema vrlo konzervativnim procjenama, redovito se prijavljuje daleko manje od 10% svih nuspojava. Obveza prijavljivanja tako ispada mrtvo slovo na papiru. Vjerodostojnost cijelog posla je nikakva, iz podataka ne možete saznati baš ništa što bi iole mirisalo na realnost. Da li je to sve samo rezultat aljkavosti medicinskog osoblja ili je u pitanju nešto još gore možemo samo nagađati. Znate, onda na televiziji čujemo kako su cjepiva bezopasna i kako ogromna većina neugodnosti (1 neugodnost na 4.000 cjepiva) otpada na crvenilo ili blago povišenu temperaturu. O svemu ostalom, ni riječi. Živimo u vrijeme manipulacija i laži.

Uopće me ne čudi da je otpor cijepljenjima sve veći (kontinuirani porast zadnjih desetak godina). Ljudi gledaju oko sebe i zaključuju. Dojam o neistinama svakome loše pada. S obzirom na trenutno stanje, sada će vam kod svakog necijepljenja gurnuti obrazac o odbijanju cijepljenja na potpis. A u tom obrascu nameću vam svašta. Trebali bi potpisati da ste upoznati s koristima cijepljenja i s rizicima odbijanja cijepljenja, kao i da uskratom cijepljenja ugrožavate zdravlje djeteta. U obrascu piše i ovo: “Razumijem da komplikacije bolesti protiv kojih odbijam cijepiti dijete mogu izazvati trajne posljedice i smrt. Razumijem da zbog toga što ne želim cijepiti vlastito dijete ugrožavam drugu djecu, koja zbog kontraindikacija za cijepljenje nisu mogla biti cijepljena.” U antivakcinacijskim grupama ne preporučuju potpisivanje ovakvog obrasca, ali su ujedno sastavili vlastiti obrazac, gdje navode vlastite uvjete za cijepljenje djeteta. Zahtijevaju, između ostalog, potpuni sastav cjepiva, dokaz o učinkovitosti, dokaz o sigurnosti i odštetnu klauzulu ukoliko nešto krene na loše. Znam da će se svatko svrstati na jednu stranu, ali podsjećam što je Bill Gates rekao prije 6 godina: “Na planeti trenutno živi 6,8 milijardi ljudi. Ali, ako napravimo jako dobar posao s novim cjepivima i reformom zdravstvenih ustanova za reproduktivnost, broj bismo mogli smanjiti za otprilike 15 posto.” Dovoljno jasno i zastrašujuće?

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]