Zeleni prah obiluje mineralima i vitaminima te ima mnoštvo antioksidansa, smanjuje kiselost tijela, pojačava detoksikaciju te smanjuje osjećaj umora 

Na blagdan Svete Lucije, 13. prosinca, tradicionalno se sije zrnje pšenice koje se uzgaja u mlade izdanke. Tako izrasla pšenica ukras je blagdanskog stola. Ovaj običaj, iako ukorijenjen u kršćanskoj tradiciji, vuče porijeklo iz nekih još starijih kultura. Simbolizira plodnost, obilje i novi život.

Nedavno me prijatelj pitao za ideju što da radi s mladom pšenicom nakon blagdana. Živi u stanu i ne može ju odložiti, kako običaji nalažu, u vrt. Ja sam se sjetila moje tegle sa zelenim prahom. Naime, mlado zeleno lišće izrasle blagdanske pšenice možete iskoristiti za pripravak koji snažno diže imunitet. No, za to morate biti apsolutno sigurni da je zrnje pšenice koju ste koristili netretirano i iz ekološkog uzgoja. Na tržištu postoji pripravak pod nazivom “Zelena magma” gdje je patentiranim postupkom dehidriran sok lišća mladog ječma.

Moja tegla zelenog praha došla je slučajno do mene. Zvao me čovjek koji je trebao neki moj proizvod i u razgovoru smo došli do teme da ima puno hektara zemlje u ekološkom uzgoju. Više hektara je zasijano pretečom pšenice, žitaricom pirom, čije se mlado lišće kosi kada je 10 – 20 cm visoko, suši i melje u prah. Radi se o par tona praha koji se u potpunosti izvozi na strano tržište. Rekao mi je da je proučavao istraživanja ovako pripravljenog praha od mladog lišća ječma, pšenice i pira. Po njima, određena je prednost dana prahu od pira, no i ostale dvije žitarice mogu dati iznimno kvalitetan proizvod.

Moje iskustvo je da, zaista, kada se koristi ovaj prah tijelo ima više energije, snage, manje su upale u tijelu, jači je imunitet. Prema istraživanjima, ovakav prah obiluje mineralima (selen, kalij, folna kiselina) i vitaminima (s naglaskom na C) te ima mnoštvo antioksidansa (uključivo klorofil). To znači da smanjuje kiselost tijela, pojačava detoksikaciju te smanjuje osjećaj umora. Možete ga dodavati žličicu dnevno u smoothije, sokove, jogurte, juhe.

Dakle, od ekološke pšenice ili pira, zrnje kupite u trgovinama zdrave hrane, uzgojite mladu pšenicu, na kraju blagdana ju pošišajte, osušite i sameljite u mlincu za kavu.

Čestit vam Božić i sretna cijela 2018. godina! Pratilo vas zdravlje, sreća, ljubav, mir i blagoslov!