U prošlom članku govorili smo o općim pravilima transfuzije. Naveli smo da se s transfuzijama krvi počelo prije više stoljeća, ali uspješnost transfuzije je počela onda kada su otkrivene krvne grupe i Rh-faktor.

Osnovne krvne grupe su A, B, AB i 0. Ovaj sustav je poznat kao ABO sustav. Važna spoznaja je bila i kada se utvrdilo postojanje ili nedostatak Rh-faktora.
Što to sve znači?

Na eritrocitima postoje antigeni koji se nazivaju A i B, a isto tako postoje eritrociti koji nemaju taj antigen i onda govorimo o nultoj krvnoj grupi. Kod eritrocita koji imaju i A i B antigen, takvu krvnu grupu nazivamo AB krvna grupa.

Treba spomenuti da u plazmi krvi prema antigenima koji se nalaze na eritrocitima postoje kontra antitijela. To znači da u krvi krvne grupe A u plazmi postoje antitijela anti-B. Tako je kod svih tipova krvnih grupa krvi. U krvi AB grupe u plazmi nema anti-A i anti-B antitijela.

Ovo je sve važno kako bi pacijentu dali adekvatnu krv­nu grupu da se rizici transfuzije svedu na najmanje moguću mjeru.

Tu dolazimo do još jednog važnog elementa, a to je prisutnost ili odsutnost Rh-faktora.

Otkrivene su i druge krvne grupe, ali iste nisu toliko bitne kada je riječ o upotrebi krvi u liječenju pacijenata.

Prema gore navedenom, posve je jasno da se pacijentu treba dati odgovarajuća krvna grupa i Rh-faktor. To znači da pacijentu s A negativnom krvnom grupom treba dati samo A- krvna grupa.

Postoje mišljenja o univerzalnim davateljima i primateljima, ali to se koristi samo u ekstremnim slučajevima stanja opasnim po život. U praksi se najčešće kao “univerzalna” grupa koristi 0 negativna.

Kada je u pitanju Rh-faktor, u praksi ga je najvažnije znati kod trudnica. To se poglavito odnosi na trudnice koji nemaju Rh-faktor (Rh negativne). Naime, ako otac djeteta ima Rh-faktor (Rh+), plod ima Rh+ krv. Najčešće prilikom poroda dođe do miješanja majčine i djetetove krvi. Nakon toga majčin imuno sustav prepoznaje Rh+ faktor kao strano tijelo i stvara antitijela. Ona kod narednih trudnoća mogu dovesti do negativnih utjecaja na razvoj ploda.

Na sreću, danas imamo mogućnost da takva stanja riješimo davanjem Rh imuno­globulina koji zaustavlja stvaranja antitijela.

To još jedanput govori o važnosti poznavanja svoje krvne grupe i Rh-faktora što omogućava da brže i efikasnije pomognemo pacijentu kada mu je potrebna transfuzija ili kada su u pitanju uredne trudnoće.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]