Po struci sam kuhar. Mogu li otvoriti slastičarnicu s ovim zanimanjem ili moram zaposliti slastičara? Da li bi mi bilo isplativije da upišem smjer slastičarstvo i ako da gdje to mogu obaviti i koliko bi me to koštalo?


Kod otvaranja slastičarnice potrebno je imati određene stručne uvjete ili na tim poslovima zaposliti stručnu osobu, ovisno o vrsti slastičarnice. Tako je za slastičarnicu, u kojoj se pripremaju i uslužuju slastice, potrebno imati zanimanje slastičar i položen majstorski ispit, dok je kod slastičarnice u kojoj se priprema i uslužuje sladoled potrebno imati zanimanje slastičar bez položenog majstorskog ispita.

Budući Vi nemate navedeno zanimanje proizlazi da ne ispunjavate tražene stručne uvjete, te biste slastičarnicu mogli otvoriti na svoje ime pod uvjetom da na tim poslovima zaposlite osobu koja ima te uvjete. S obzirom da imate srodno zanimanje, smatram da je najbolje da se prekvalificirate za zanimanje slastičar. Držimo da to možete, prema posebnom programu, obaviti i u školi gdje ste stekli sadašnje zanimanje ili pak u jednom od pučkih učilišta.

O cijeni te prekvalifikacije se sami morate informirati. Ovdje ističemo da se slastičarnica, u kojoj se samo uslužuju slastice, bez njihovog pripremanja može otvoriti i bez navedenog zanimanja jer je ovdje dovoljno imati ispit o stručnoj osposobljenosti – priprematelj jednostavnih jela i slastica, a koji se polaže pri obrtničkog komori po posebnom programu.