Koje su kvalifikacije potrebne za voditelja poslovanja ugostiteljskog obrta? Je li potrebno imati završenu ugostiteljsku školu? Imam završenu srednju ekonomsku školu, pa me zanima da li mogu obavljati taj posao?


Poslovanje obrta obrtnik vodi sam ili putem druge osobe – poslovođe, s tim da je, kada obrt obavlja u jednom ili više izdvojenih pogona, obrtnik dužan imenovati voditelja – poslovođu za svaki izdvojeni pogon. Stručni uvjeti za voditelja obrta odnosno voditelja izdvojenog pogona uređeni su propisima o obrtu te su oni kod vezanih obrta isti kao i propisani uvjeti za samo otvaranje obrta.

Tako, prema Pravilniku o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica, kod ugostiteljskog obrta ovi uvjeti ovise o vrsti ugostiteljskog objekta u kojem će se obavljati ugostiteljska djelatnost. Pri tome je za složenije ugostiteljske djelatnosti, npr. restorani, potrebno imati zanimanje kuhar i položen majstorski ispit, a za manje složenu djelatnost je potrebno imati ugostiteljsko zanimanje npr. konobar, slastičar i sl., gdje spada primjerice kavana, a nije potreban ni majstorski ispit, dok je za jednostavne ugostiteljske djelatnosti kao npr. caffe barovi, bistroi i sl. dovoljno imati ispit o stručnoj osposobljenosti poslužitelj jela i pića ili priprematelj jednostavnih jela i slastica jer se ne traži i određeno zanimanje.

Budući Vaše zanimanje nije ugostiteljskog usmjerenja, držimo da ono nije dostatno za voditelja ugostiteljskog obrta, samo po sebi, bez određene prekvalifikacije ili položenog ispita o stručnoj osposobljenosti, ako se radi o vrsti objekta gdje se traži samo ispit o stručnoj osposobljenosti bez ugostiteljskog zanimanja.