Bivši suprug otišao je u Njemačku i ne plaća alimentaciju. Ne ostvaruje nikakav kontakt s djecom, ali znam grad u kojem se nalazi. Kako to naplatiti? Mislim da je zgodno napomenuti da se u sličnoj situaciji nalaze mnoga djeca i njihove majke jer je iseljavanje kod nas jako popularno, a pogotovo kao način bijega od obaveza.


Ukoliko je obveza plaćanja uzdržavanja za zajedničku djecu utvrđena pravomoćnom sudskom odlukom, tada od suda koji je odluku i donio, a u skladu s odredbama Ovršnog zakona, možete zatražiti izdavanje potvrde o europskom ovršnom nalogu te s takvom ispravom možete naplatiti svoje potraživanje u zemljama Europske unije, izuzev Danske. Predmetne potvrde predviđene su Uredbom (EZ) br. 805/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 21. travnja 2004. godine, a u RH su u primjeni od ulaska u EU. Ispravu bi svakako trebalo prevesti i na jezik zemlje u kojoj se prisilna naplata ima provesti, a za sam postupak preporučujem da potražite stručnu pomoć odvjetnika po vašem izboru.

Ukoliko bivši suprug ne ostvaruje primanja niti u inozemstvu, na raspolaganju vam ostaju drugi predmet ovrhe poput nekretnina ili pokretnina da naplatite svoju tražbinu.