U susjedstvu je otvorena automehaničarska radiona iako urbanističkim planom nije predviđena (stambena namjena). Na 100 m2 dvorišta radi se popravak kamiona, teških teretnih vozila i strojeva, a manji dio u garaži koja je uvijek otvorena. Bavimo se turizmom i od cjelodnevne buke više ne znamo što činiti. Što je moguće napraviti, kome se obratiti kada nitko nema nadležnost, tako kažu, od kada je ukinuta urbanistička inspekcija koja je to nekada kontrolirala, a obveza nikome nije prenesena?

 

U svakom slučaju je najprije potrebno utvrditi je li urbanističkim planom uređenja predviđena isključivo stambena namjena ili se radi o mješovitoj stambeno-poslovnoj zoni.

Urbanističke planove uređenja donose jedinice lokalne samouprave na temelju Zakona o prostornom uređenju. Svojoj jedinici lokalne samouprave, komunalnoj direkciji, obratite se sa svojom pritužbom, a u slučaju da oni po istoj ne postupe, tada se obratite Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine s pritužbom na rad jedinice lokalne samuprave u provedbi odredbi Zakona o prostornom uređenju i Urbanističkog plana koji je na temelju istog Zakona donesen.