Aktivni ugljen kod nas se najčešće upotrebljava kod probavnih tegoba, proljeva i plinova. U tu svrhu uzima se jedna do dvije tablete/kapsule/pola žličice granula aktivnog ugljena koje možete kupiti u ljekarni. On vrlo učinkovito veže na sebe različite toksine, bakterije i viruse koje putem probavnog trakta izbaci van tijela.

Dakle, vrlo ga je uputno uzimati kod trbušnih viroza i raznih vrsta nadimanja. Uzima se u pravilu najviše par dana iz dva razloga. Jedan je da on može povezati na sebe i odvesti iz probavnog trakta različite minerale i vitamine prije nego ih tijelo uspije apsorbirati, a drugi je da može stegnuti stolicu i pri neprimjerenoj prehrani u kombinaciji s dugotrajnim uzimanjem velikih doza može dovesti do zatvora. Također, aktivni ugljen veže na sebe i na isti način odvodi iz tijela različite lijekove. To imajte na umu ukoliko uzimate neku sistemsku terapiju (uključivo i kontraceptive). Dakle, lijek tijelo neće dobiti nego će on izaći van.

Još uvijek podosta često aktivni ugljen koristi se za izbjeljivanje zubi. U tu svrhu u mužaru zdrobite dvije tablete ili na vlažnu četkicu nanesite sadržaj kapsule s ugljenom i operite zube. Pri tome zaključajte vrata kupaonice da ne prestrašite dijete ako vas slučajno krene tražiti. Zubi će vam biti popuno crni. Ovo neka vas ne smeta, nastavite prati zube i nakon 3 minute uobičajeno isperite usnu šupljinu. Ovakav vid pranja zubi primjenjujte najviše jednom tjedno da ne biste oštetili caklinu. Zubi će vam naočigled vremenom postajati bjeliji. Također, zdrobljen prah možete nanijeti na ubod od komaraca, akne koje nemaju oštećenje kože i slično.

Nedavno je moja prijateljica, trudnica u osmom mjesecu trudnoće, imala jaku respiratornu virozu popraćenu s povišenom temperaturom. Liječnik joj je savjetovao da uzme par tableta aktivnog ugljena. Začudila se jer je znala samo za njegovu upotrebu kod probavnih tegoba, no kako se ugljen može slobodno uzimati i kod trudnica i dojilja, poslušala ga je. Na njeno iznenađenje, viroza se smirila, a temperatura spustila. Nakon toga još je par prijateljica ovo iskušalo i uvidjelo da zaista može pomoći kod temperatura. Ne uvijek u potpunosti, ne momentalno, ali je u globalu pomagalo.

Dakle, u novčaniku umjesto andola, možete razmisliti o pločici s par tableta ugljena.

Ukoliko ga ne želite kupovati u ljekarni, možete ga uzeti s čistog ognjišta. Ondje gdje niste pri potpali vatre koristili papir, a pogotovo kocke za potpalu, nego čisto drvo i slamu. Usitnite ga u mužaru i pohranite u staklenku. Kad–tad će zatrebati!