Ovaj čokoladni tart s pistacijima, koji se ne peče, je bez glutena, jaja i bijelog šećera, a ukoliko koristite i vegansku čokoladu, onda je i veganski desert
Stiglo nam je proljeće, pa tako i vrijeme za neke laganije i zdravije recepte.
Ovaj čokoladni tart s pistacijima, koji se ne peče, je bez glutena, jaja i bijelog šećera, a ukoliko koristite i vegansku čokoladu, onda je i veganski desert. U svakom slučaju, svakog ljubitelja čokolade i pistacija će osvojiti na prvu!
SASTOJCI:
PODLOGA:
- 200 g badema
- 100 g datulja
- 70 g kakao praha, raw ili nezaslađenog
- prstohvat soli
PISTACIJO PASTA:
- 150 g pistacija, raw ili prženih, nesoljenih
- 50 ml javorovog ili agava sirupa
ČOKOLADNI GANACHE:
- 1 limenka punomasnog kokosovog mlijeka
- 170 g crne čokolade
- 60 ml javorovog ili agavinog sirupa
- prstohvat soli
- 50 g sjeckanih pistacija
PRIPREMA:
Namočite pistacije u vreloj vodi oko 30 minuta, a datulje desetak.
U multipraktiku miksajte zajedno bademe, datulje, kakao i sol dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
U kalup promjera 20 centimetara utisnite smjesu po dnu te uzdignite i rub. Stavite u hladnjak da se stisne.
Namočene pistacije miksajte u multiraktiku s javorovim sirupom dok ne dobijete pastu. Možete koristiti i kupovnu pistacijo kremu ili pastu.
Pistacijo pastu razmazati po dnu podloge od badema i datulja. Za čokoladni ganache je potrebno kokosovo mlijeko zajedno s čokoladom rastopiti na pari. Kada se rastopljena smjesa lijepo povezala, dodati zaslađivač i sol, dobro promiješati te preliti preko pistacijo sloja. Ukrasiti sjeckanim pistacijima.
Tart ostaviti u hladnjaku nekoliko sati ili najbolje preko noći.