Ovaj čokoladni tart s pistacijima, koji se ne peče, je bez glutena, jaja i bijelog šećera, a ukoliko koristite i vegansku čokoladu, onda je i veganski desert

Stiglo nam je proljeće, pa tako i vrijeme za neke laganije i zdravije recepte.

Ovaj čokoladni tart s pistacijima, koji se ne peče, je bez glutena, jaja i bijelog šećera, a ukoliko koristite i vegansku čokoladu, onda je i veganski desert. U svakom slučaju, svakog ljubitelja čokolade i pistacija će osvojiti na prvu!

 


SASTOJCI:

PODLOGA:

- 200 g badema

- 100 g datulja

- 70 g kakao praha, raw ili nezaslađenog

- prstohvat soli 


PISTACIJO PASTA:

- 150 g pistacija, raw ili prženih, nesoljenih

- 50 ml javorovog ili agava sirupa

 

ČOKOLADNI GANACHE:

- 1 limenka punomasnog kokosovog mlijeka

- 170 g crne čokolade

- 60 ml javorovog ili agavinog sirupa

- prstohvat soli

- 50 g sjeckanih pistacija

 

PRIPREMA:


Namočite pistacije u vreloj vodi oko 30 minuta, a datulje desetak.

U multipraktiku miksajte zajedno bademe, datulje, kakao i sol dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

U kalup promjera 20 centimetara utisnite smjesu po dnu te uzdignite i rub. Stavite u hladnjak da se stisne.

Namočene pistacije miksajte u multiraktiku s javorovim sirupom dok ne dobijete pastu. Možete koristiti i kupovnu pistacijo kremu ili pastu.

Pistacijo pastu razmazati po dnu podloge od badema i datulja. Za čokoladni ganache je potrebno kokosovo mlijeko zajedno s čokoladom rastopiti na pari. Kada se rastopljena smjesa lijepo povezala, dodati zaslađivač i sol, dobro promiješati te preliti preko pistacijo sloja. Ukrasiti sjeckanim pistacijima.

Tart ostaviti u hladnjaku nekoliko sati ili najbolje preko noći.