Kupio sam teren s dvije katastarske čestice. Jedna čestica je čista i uknjižio sam se. Druga čestica upisana je na prodavatelja samo u katastru, a u gruntovnici na njoj ima osmero suvlasnika. Prodavatelj je umro, ima  tri nasljednika. Što mi je činiti?

 

Evidenciju vlasnika nekretnina vode zemljišno-knjižni odjeli Općinskih sudova i svakako ste prije zaključenja ugovora o kupoprodaji nekretnine trebali iz evidencije suda pribaviti vlasničke listove kako biste se uvjerili da su nekretnine koje kupujete i upisane kao vlasništvo prodavatelja. Naravno da situaciju dodatno komplicira i činjenica da je prodavatelj u međuvremenu preminuo.

U svakom slučaju, za predmetnu nekretninu na kojoj se niste upisali kao vlasnik potrebno je pribaviti dokumentaciju iz koje se može utvrditi kako je došlo do upisa prava posjeda na osobu s kojom ste zaključili ugovor o kupoprodaji, povijesni posjedovni list, kao i povijesni vlasnički list iz kojeg se može utvrditi kako je došlo do upisa prava vlasništva na 8 osoba koje se vode kao suvlasnici nekretnine koja je bila predmet kupoprodaje. Ukoliko predmetne nekretnine predstavljaju jedinstvenu cjelinu koju je prodavatelj držao u svom posjedu te njegov posjed i vlasništvo nisu bili sporni osobama koje su upisane kao vlasnici, tada vam oni mogu izdati potrebnu ispravu za upis vašeg prava vlasništva kao pravnog sljednika prodavatelja nekretnine. Ako upisane osobe drže da su oni vlasnici nekretnine koja je bila predmet kupoprodaje te da upis njihova prava vlasništva nije samo formalne naravi, preostaje vam jedino pokušati sudskim putem dokazati svoje pravo vlasništva kao pravnog sljednika prodavatelja.

Ukoliko vam takva opcija nije prihvatljiva, s nasljednicima prodavatelja možete dogovoriti aneks zaključenog ugovora o kupoprodaji nekretnine na način da se iz njega izuzme nekretnina koju nije moguće upisati kao vlasništvo uz razmjerno umanjenje cijene, a ukoliko oni ne bi bili skloni pristati na takvu opciju, svoja prava morat ćete zaštiti sudskim putem.

U svakom slučaju, predlažem vam da se obratite stručnoj osobi, odvjetniku, po svom izboru koji bi pregledom sve relevantne dokumentacije mogao dati konkretan savjet što poduzeti u ovom slučaju.