Jednostavna tinktura koja će podržati zdravlje i rast kose može se napraviti od koprive. Za tu svrhu koriste se tinkture lista i korijena koprive

 

Kosa pojačano opada zbog različitih razloga. To može biti zbog niskog željeza, nepravilne prehrane, poremećaja hormona, nasljednog faktora, upotrebe neodgovarajućih šampona za kosu, zbog određenih lijekova, stresa ili jednostavno zbog godišnjeg doba.  Često je pojačano opadanje kose u jesen. Jednostavna tinktura koja će podržati zdravlje i rast kose može se napraviti od koprive. Za tu svrhu koriste se tinkture lista i korijena koprive. List je za ovu namjenu najbolje brati u proljeće. No, ako živite u dijelu Hrvatske koji još uvijek nisu zahvatile velike hladnoće, a imate izvor  svježeg mladog lista, možete ju još uvijek napraviti. Uberite svježi list, sitno ga isjeckajte i njime rastresito napunite dvije trećine teglice koju zatim do vrha napunite s dobrom domaćom rakijom. Zatvorite teglicu i stavite ju na toplo mjesto. Svaki dan ju dobro protresite. Nakon tri tjedna sadržaj procijedite, biljni materijal bacite, a dobivenu tekućinu spremite u označene staklene bočice. Uzimajte ju svaki dan u dozi od 30 kapi 3 puta dnevno na način da tinkturu rastopite u pola čaše vode. U kasnu jesen iskopajte i korijen koprive. Jako ga dobro operite, iščetkajte četkicom, usitnite, napunite njime dvije trećine teglice. Na to dodajte još otprilke 10% svježeg usitnjenog ružmarina, nalijte domaću dobru rakiju do vrha i teglu zatvorite. Stavite ju na tri tjedna na toplo mjesto. Svakodnevno ju protresite, promućkajte. Nakon tri tjedna tinkturu procijedite, dobivenu tinkturu spremite u staklenu ambalažu i označite.

Za tinkturu protiv opadanja kose koristite jednake dijelove tinkture od lista i tinkture od korijena. Pomiješajte ih zajedno i stavite na vrlo laganu vatru da alkohol polako isparava. Kada tekućina ispari na pola, maknite sa vatre i pustite da se ohladi. Prelijte u bočice i koristite za svakodnevno utrljavanje u vlasište. Ove alkoholne tinkture stavljali smo na vatru da ispari što je moguće više alkohola iz njih kako alkohol ne bi oštetio i isušio vlasište. Još uvijek će ovako pripremljena tinktura pomalo mirisati na alkohol, ali će se puno slabije osjetiti. Možete u ovu dobivenu tinkturu dodati i neko jednostavno neutralno eterično ulje, na primjer naranču. Dodajemo 20-ak kapi na 1 dcl tinkture. Kako se eterično ulje ne otapa u alkoholu, plivat će na njegovoj površini, pa je bočicu prije svake upotrebe potrebno vrlo snažno protresti.

Ova tinktura neće otkloniti unutarnje uzroke opadanja kose, ali će smanjiti njeno ispadanje i pomoći blagom regeneriranju vlasišta, a time i blagom regeneriranju folikula kose. Velika je vjerojatnost da će i vama kao i mnogim drugima pomoći kod opadanja kose. Budite uporni s primjenom svakodnevno tijekom više mjeseci. Kada ju nanosite, masirajte vlasište par minuta i, ako još niste, otiđite kod doktora i saznajte uzrok opadanja kose. Možda ova tinktura nije dovoljna, možda je potrebna i neka druga (biljna) terapija.