Suprug i ja živimo u unajmljenom stanu. Već neko vrijeme razmišljam o rastavi. On tvrdi da ako ja želim rastavu da ja moram izaći iz stana, a ne on, jer glasi na njegovo ime. Imamo malu bebu i ne razumijem zašto bih ja s malim djetetom trebala tražiti novi stan?


Na konkretnu situaciju primjenjuju se odredbe Zakona o najmu stanova te Obiteljskog zakona. U skladu s odredbama važećeg Obiteljskog zakona, u našem pravnom sustavu postoji institut obiteljskog doma i pravo stanovanja u obiteljskom domu. Prema odredbama članka 32. Obiteljskog zakona, bračni drugovi sporazumno određuju mjesto stanovanja i obiteljsku kuću ili stan u kojem će stanovati s djecom nad kojom ostvaruju roditeljsku skrb i koji predstavlja obiteljski dom za njih i djecu. Bračni drug može za trajanja braka otuđiti ili opteretiti obiteljsku kuću ili stan koji predstavlja bračnu stečevinu i obiteljski dom samo uz pisanu suglasnost s ovjerom potpisa kod javnog bilježnika drugog bračnog druga. Jednako tako, bračni drug koji je najmoprimac obiteljskog doma ne može otkazati ugovor o najmu stana bez pisane suglasnosti drugog bračnog druga, a iznimka je propisana za službene stanove.

Dakle, Vaš suprug ne može bez Vaše suglasnosti otkazati postojeći ugovor o najmu stana niti ima pravo tražiti od Vas da napustite stan koji predstavlja obiteljski dom u kojem živite sa zajedničkim djetetom. Suglasnost koja je potrebna zamjenjuje odluka suda donesena u izvanparničnom postupku, a pritom je sud dužan voditi računa o stambenim potrebama oba bračna druga, djece i o drugim okolnostima slučaja.

Zakon o najmu stanova propisuje da u slučaju smrti najmoprimca ili kada najmoprimac napusti stan, prava i dužnosti najmoprimca iz ugovora o najmu stana prelaze na njegova bračnog druga. Ako bračnog druga nema, prava i obveze iz ugovora o najmu prelaze na dijete, pastorka ili najmoprimčeva usvojenika koji je naveden u ugovoru o najmu, ovisno o njihovu sporazumu.  O nastaloj promjeni najmoprimac ili osobe koje s njim stanuju dužne su obavijestiti najmodavca u roku od 30 dana od smrti ili iseljenja najmoprimca. U istom roku dužne su te osobe obavijestiti najmodavca ako ne žele produžiti ugovorni odnos. Slijedom predmetnih odredbi, ukoliko se suprug iseli iz stana, obavijestite najmodavca o nastaloj promjeni kako bi se zaključio ugovor s Vama.