Umro mi je očuh koji je bio u izvanbračnoj zajednici s mojom mamom 35 godina. Nije bio prijavljen na adresi gdje je živio s mamom. Bio je prijavljen na drugoj adresi, gdje je imao svoj stan koji je stekao prije nego je upoznao mamu. Tko sada ima pravo na stan? Očuh je imao rođake i nećake, nije imao svoje djece i nije se nikada ženio. Moram li dokazivati vanbračnu zajednicu i, ako da, kako?

 

Na temelju Zakona o nasljeđivanju, ostavitelja nasljeđuju svi njegovi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci, njegov bračni drug, njegovi roditelji, njegovi posvojitelji, njegova braća i sestre i njihovi potomci, njegovi djedovi i bake i njihovi potomci, i njegovi ostali preci. Na temelju zakona izvanbračni drug je u pravima izjednačen s bračnim drugom.

Ukoliko netko od ostalih zakonskih nasljednika osporava vašoj majci status izvanbračne supruge i pravo na nasljeđivanje u ostavinskom postupku tada će majka biti upućena da pokrene parnicu kod nadležnog općinskog suda radi utvrđenja izvanbračne zajednice. U parničnom postupku činjenice se utvrđuju na temelju personalnih dokaza (saslušanja svjedoka i stranaka) te materijalnih dokaza (npr. dokaza o zajedničkom ulaganju, stjecanju nekretnina, pokretnina, putovanja i sl.).

Ako je pitanje usmjereno u smislu vašeg nasljeđivanja, jedino relevantno pitanje je da li je došlo do posvojenja, srodničkog ili roditeljskog iz članka 22. i 23. ZN-a. Ukoliko do posvajanja nije došlo, tada vi ne nasljeđuje imovinu iza pokojnog očuha, jer između vas nema srodničkog ili roditeljskog odnosa prema zakonu.