Mačke su od pamtivijeka fascinirale ljude i bile im vjerni pratioci. Očaravale su svojim elegantnim izgledom,okretnošću i samostalnošću. Zato nas ni ne čudi koliko je legendi i zapisa o njima zabilježeno.
Ljudi koji žive s mačkama cijene ih više nego pse jer smatraju da mačke zahtjevaju manje vremena i truda nego psi.No,to ne znači da ne moramo brinuti o njima i znati neke osnove njihova održavanja.U stručnim literaturama postoje tri prepoznatljive podjele mačje dlake; zaštitna dlaka,tzv.čekinjasta-bodljikava i donja dlaka tj.poddlaka. Tako npr.dugodlake mačke poput perzijske imaju gustu dlaku s dugom pokrovnom dlakom i s gustom poddlakom.Poluduga dlaka poput angorske svilenkastija je a zaštitna dlaka i poddlaka su vrlo dugačke.Kratkodlake mace poput britanske često imaju bodljikavu dlaku s pokrovnom dlakom. Zaštitna dlaka je ravna i sužava se u šiljak. Čekinjasta dlaka je tanja od zaštitne. Poddlaka je najtanja, jednako zadebljana cijelom dužinom,više ili manje valovita ili nakovrčana. Čekinjasta dlaka je promijenjiva.Kakvu god dlaku posjedovala vaša maca, briga i njega su neophodni.Vlasnici znaju da je za očuvanje lijepog i zdravog krzna potrebno i mnogo strpljenja i mnogo truda.Jedino riješenje jest svakodnevno i redovito četkanje i češljanje,ono će pridonijeti ljepoti vaše mace ali i zajamčiti higijenu. Posljedice zanemarivanja mogu biti različite. Neuredno krzno idealna je sredina za "udoban" život brojnih parazita (buha,krpelja). Zato je dnevna njega i češljanje neophodno za održavanje dlake a povremeno će i kupanje pomoći da dlaka ostane sjajna i zdrava. Mačke se vrlo brzo naviknu na brigu vlasnika o njihovoj dlaci, posebno ako se s time počne u ranoj dobi,dok su još mačići. U osnovni pribor za toaletiranje spada češalj sa gustim zupcima, mekana svilena četka te gumena četka. Često su u uporabi i tzv. "jelenja" samtasta kožica i razne gumene rukavice koje imaju dvostruku primjenu(skupljaju mrtvu dlaku te istovremeno masiraju). Češljanje je dobro obavljati redovito 2-3 puta tjedno bez obzira koji tip dlake ima vaša maca. Neki vlasnici kratkodlakih mačaka znaju navlaženim rukama prelaziti po leđima svojih ljubimaca,milujući ih. Na taj način "mrtva" dlaka im ostaje na dlanovima. Nakon toga dobro ih je iščetkati gumenom četkom a na kraju mekanom. Za odstranjivanje "mrtve"dlake potrebno nam je 15-estak minuta dnevno. Zabluda je da kratkodlake mačke ne trebaju posebnu njegu,iako moramo priznati da je njihova toaleta daleko kraća i jednostavnija. Dugodlake mace smatraju se najzahtjevnijima no vlasnici kratkodlakih maca znaju da je puno teže odstraniti kratku,oštru dlaku iz namještaja i robe. Najgora greška vlasnika je kada zanemare redovito češljanje i dopuste da se krzno njihovih ljubimaca pretvori u "oklop".
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti
Medvjeđi luk – poznat i kao srijemuš, crijemuš, divlji ili šumski luk – raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim populacijama u potpunosti prekriva šumsko tlo. Svi dijelovi biljke su jestivi, a okusom podsjeća na češnjak ili vlasac. No, prilikom berbe treba biti oprezan jer na istim staništima često rastu i otrovne biljke poput mrazovca i đurđice
Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!
Kompletno uređen akvarij sa poklopcem, postoljem, svijetlom, ribice, puževi, živo bilje, pupa za zrak sa vulkanom, sve kao na slici, prodajem. Imam i manji za 50 ...
Prodajem kristalu zdjelicu za 10 €, set šalica sa tanjurićima za 15 € i plavi dupli pladanj za 15 €. Sve je novo, nije korišteno ali određeno vrijeme stajalo u ormaru. ...