Domaći tortelini obojani divnom zelenom bojom medvjeđeg luka, punjeni kravljom skutom i okupani umakom sa šparogama i mladim lukom donijet će u pravom smislu riječi proljeće na vaš tanjur

 

Samoniklog bilja u proljeće u primorskim krajevima ne nedostaje. Svakako su najpoznatije šparoge i medvjeđi luk, naberete li ih u šumi, opskrbili ste se sa zdravim namirnicama za jeftin i ukusan ručak ili večeru.

Medvjeđi luk (Allium ursinum) je samonikla šumska biljka, poznata i kao srijemuš, crijemuš, divlji luk i šumski luk. Legenda kaže da je ime dobio po tome što je privlačio smeđe medvjede u sjevernoj Europi odakle potječe. Ova biljka je najčešće bila prva dostupna biljka nakon hibernacije pa se smatralo da je medvjedima vraćala snagu i vitalnost.

Medvjeđi luk je bogat antioksidansima te sadrži antibakterijska i protuupalna ljekovita svojstva. Obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima. Odličan je prirodni lijek koji poboljšava pamćenje, pomaže kod respiratornih tegoba, sprečava bolesti srca i krvnih žila. Pomaže i kod nesanice i vrtoglavice, osteoporoze i artritisa. Štiti i od infarkta i jača srce.

U vrijeme vegetacije medvjeđeg luka na istim staništima mogu se pronaći đurđice i mrazovci koji su opasni za zdravlje. Stoga je kod ove biljke od velike važnosti da ste 100% sigurni što berete, kako ne bi nehotice otrovali sebe i svoju obitelj jer posljedice krive identifikacije mogu biti kobne.


Izvor slike: https://www.biovrt.com/kako-razlikovati-medvjedi-luk-mrazovac-i-durdice/


Kada ste sigurni da ste ubrali pravu biljku, možete je cijelu koristiti. Jestivi su svi njeni djelovi, u kulinarske svrhe najčešće se koriste listovi. Medvjeđi luk okusom podsjeća na češnjak, ali je blažeg intenziteta. Cvjetovi su malo jačeg okusa, a možete ih dodati u salate ili kao ukras na jelima. Lukovice možete koristiti na isti način kao i češnjak.

Listovi se mogu jesti sirovi ili kuhani. Najčešće se koriste za pripremu pesta, ali mogu se koristiti i u juhama, salatama, umacima, rižotu…

Domaći tortelini obojani divnom zelenom bojom medvjeđeg luka, punjeni kravljom skutom i okupani umakom sa šparogama i mladim lukom donijet će u pravom smislu riječi proljeće na vaš tanjur.

 
SASTOJCI:

  • 150 g glatkog brašna
  • 100 g oštrog brašna
  • 50 g medvjeđeg luka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 4 g soli
  • 3 jaja
  • oko 100 g kravlje skute
  • 1 mac šparoga
  • 3-4 mlada luka


PRIPREMA:

Medvjeđi luk sitno nasjeckati te izmiksati s jajima. Zamijesiti tijesto od brašna, maslinovog ulja, soli i smjese medvjeđeg luka i jaja. Tijesto će poprimiti zelenu boju. Kada ste dobili glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da miruje 30-ak minuta u hladnjaku.

Skutu zgnječiti vilicom, malo posoliti, popapriti.

Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi na što tanje (najbolje sa strojem za izradu tjestenine), izrezati krugove, puniti sirom, jedan dio kruga premazati vodom, preklopiti i prstima povezati dva kraja kako bi oblikovali tortelin.


Torteline kuhati u kipućoj, slanoj vodi. Kuhane torteline šokirati hladnom vodom da ostanu lijepe zelene boje.

Na 2 žlice maslinovog ulja dinstati nasjeckani mladi luk, dodati vrhove šparoga i malo povrtnog temeljca ili vode. Začiniti solju, paprom. Kuhati dok šparoge ne omekšaju. Ukoliko je umak rijedak možemo ga oplemeniti s malo maslaca.

U gotov umak ubacimo torteline te poslužimo toplo.



Dobar tek!