Lovranski maruni glase za jednu od najkvalitetnijih vrsta pitomog kestena, ne samo u Hrvatskoj, nego i ovom dijelu svijeta. Ovu sezonu maruna okrunila sam ovim slatkim, čokoladnim mousse torticama. Priprema je malo kompliciranija i ima puno zaprljanog posuđa, ali isplati se!

Na obroncima Učke iznad Lovrana uspijeva glasoviti kesten, poznat kao lovranski marun. Ovi jesenski plodovi izgledom su veći, svjetlije ljuske koja se lako odvaja i slađi od običnog kestena. Lovranski maruni glase za jednu od najkvalitetnijih vrsta pitomog kestena, ne samo u Hrvatskoj, nego i ovom dijelu svijeta. Ovu sezonu maruna okrunila sam ovim slatkim, čokoladnim mousse torticama. Priprema je malo kompliciranija i ima puno zaprljanog posuđa, ali isplati se!


SASTOJCI:

PODLOGA:

1 bjelanjak
1 žlica šećera u prahu
1 jaje
40 g šećera
40 g maslaca
80 g kesten pirea /koristila sam mljevene pečene kestene
25 g rižinog brašna

MOUSSE:

100 g crne čokolade
60 ml + 80 ml vrhnja za šlag
1 žumanjak
20 g šećera
5 g želatine


GANACHE:

50 g crne čokolade
30 ml vrhnja za šlag


PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 180°C.
Za podlogu izmiksajte šećer u prahu i bjelanjak u snijeg. U drugoj posudi miksajte šećer i jaje dok ne pobijeli i postene pjenasto, dodajte otopljeni maslac, kestene, brašno i sol. Promiješajte da se sve sjedini pa ručno umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u kalup 20 x 20 cm, obložen papirom za pečenje. Pecite 15 do 20 minuta dok ne porumeni. Ukoliko želite raditi tortice, biskvit treba odrezati kada se malo ohladi okruglim modlicama premazanim kokosovim uljem. Možete sve završiti u istom kalupu pa rezati prije posluživanja. Ja sam radila tortice i dobila sam tri tortice promjera 8 cm i jednu manju.
Za mousse otopite čokoladu sa 60 ml vrhnja na pari. U drugoj posudi miksajte žumanjak i šećer dok smjesa na pobijeli, pa stavite na paru i miješajte dok se smjesa na stisne/skuha. Maknite s pare pa dodajte otopljenu čokoladu i promiješajte da se poveže. Želatinu pripremite prema uputama na vrećici pa dodajte čokoladnoj smjesi.

80ml vrhnja izmiksajte u šlag pa umiješajte u smjesu. Napunite kalup/e i ostavite u hladnjaku.

Za ganache otopite čokoladu s vrhnjem na pari i kada se prohladi prelijte preko moussa. Stavite u hladnjak. Prije posluživanja izvadite iz kalupa i po vrhu posipajte sjeckanim pečenim kestenima.