Nisam još upoznala ni jednog pravog malog poduzetnika koji je bahat. Onaj koji doista sam vodi svoj posao i stvara nove vrijednosti postaje s pravom ponosan ali istovremeno i ponizan.


Pri kraju konzultacija sa osobama koje planiraju malo poduzetništvo često me pitaju i o temama koje nemaju direktnu vezu s mojom strukom, ali rado podijelim osobno iskustvo i ono mojih dugogodišnjih klijenata. Zanima ih, naime, što mogu očekivati da će im biti drugačije u cjelokupnom ži­votu, odluče li se otvoriti obrt ili poduzeće.

Kratko i jasno: promijenit će se sve!

Bit ćete pokretač i izvršitelj većine radnji u svom poduzet­ništvu.

Drugim riječima, kontrola će biti u vašim rukama, a zajedno s njom i potpuna odgovor­nost. Ako i zapošljavate djelatnike, u malom poduzetništvu vi ćete pratiti njihovu učin­ko­vitost. Također, ono što oni naprave, vi trebate prodati. Što je još važnije, trebate to i na­platiti.

Vaše odluke rezultirat će uspješnim poslovanjem ili fi­nancijskom propašću! Od pisa­nja pisama, preko čišćenja, na­bave, marketinga, prodaje, go­dišnjih odmora, plaćanja raču­na do raspodijele dobitka ili pokrivanja gubitka - sve će to biti predmet vašeg promišlja­nja i odlučivanja, a često i sa­mog izvršavanja.

Koliko god možda djeluje zastrašujuće početniku, velika je slast i moć u saznanju na ko­liko čimbenika možete sami utjecati.

Novac će dobiti sasvim no­vo značenje kada bude presudno o vama ovisilo hoće li ga biti ili neće. Priskrbiti ga od prodaje, posudbe, rasprodaje imovine ili kako god - da se isplate pla­će, plate porezi i dobavljači pos­taje svaki dan i u ovoj dr­žavi neizbježno. 

Od početka srpnja vaši će zaposlenici već od 16. dana u mjesecu moći putem Fine po­krenuti ovršni postupak za prisilnu naplatu plaće. Porez­nici su odavno prestali zapuštati ili opraštati dugove. Do­bavljači obustavljaju  isporuke, a i veliki kupci često ucjenjuju sa odgođenim plaćanjem.

U takvim uvjetima treba biti razborit i promišljen i do­bro upravljati financijama.

Nisam još upoznala ni jed­nog pravog malog poduzetnika koji je bahat. Onaj koji doista sam vodi svoj posao i stvara nove vrijednosti postaje s pra­vom ponosan ali istovremeno i ponizan. Svako zalijetanje u, primjerice, nepromišljeno za­du­živanje za preskupi automobil ili preveliki zalogaj ka in­vesticiji koja neće dobro biti prihvaćena na tržištu vrlo brzo će rezultirati poniznošću čim shvatite da ne možete drugoga okriviti za fijasko - doli samog sebe!

S druge strane, kad dobre odluke rezultiraju boljim životom vaše obitelji, a možda i nekolicine obitelji vaših zapo­slenika, zadovoljstvo i ponos dat će vam novi zamah.

Činjenica na koju morate biti spremni je da će radno vrijeme, vikendi i godišnji odmori dobiti sasvim nove konture u vašoj obitelji. Od telefona ćete se rijetko odvajati, elektronsku poštu ćete stalno provjeravati, na društvenim mrežama ćete tražiti poslovnu priliku, ili ba­rem informaciju.

U nedjeljno poslijepodne od­radit ćete neki zaostali posao da biste u ponedjeljak imali mir­niji radni dan... Naši nam klijenti najčešće dostavljaju do­kumente upravo u dane blagdana ili vikenda, jer su preko tjedna radili osnovni posao, pa neradno vrijeme koriste za pisanje računa i kompletiranje poslovne dokumentacije. 

Istovremeno ćete shvatiti, primjerice, da je od stravične važnosti da imate urednu evidenciju o satima rada svojih radnika, ažuriranu do kraja radnog dana; da putni nalozi moraju biti do detalja ispunje­ni i vjerodostojni; da svaki svoj novčić možete potrošiti uz op­ravdanje - sve zato da se sve ne bi prelomilo opet na - vama, u slučaju porezne kontrole!

Ako vam se ovo čini izazov­nim i želite mijenjati svijet, ili vas nužda tjera da pokrenete mali biznis dobro je da prije po­četka 'duboko udahnete'. Osob­no sam uvjerena da se isplati!

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge