Bolovi u koljenu znaju propisno zagorčati život. To je ono kada svaki korak postane beskrajna muka. Na rubu nepokretnosti. Zapravo, najčešće dolazi do propadanja zglobne hrskavice, zbog čega se kosti u zglobu trljaju jedna o drugu prilikom pokreta. Ako se ništa ne poduzima, oštećenja će biti sve veća. I mnogi nalaze spasonosno rješenje u operativnom zahvatu. Zvuči jednostavno, ukloni se oštećena hrskavica i mali dio kosti. Umjesto toga, ugrađuje se zglob od metala i polietilena. Uobičajeni oporavak podrazumijeva 5 dana bolnice i još mjesec-dva kućne njege. Je li time riješen problem?

O iskustvu i stručnosti kirurga sigurno puno toga ovisi, ali medicinari se vole pohvaliti dobrim ishodom u 90% slučajeva, barem tijekom kontrolnog razdoblja od 4 godine. Kod većine neće doći do pada funkcionalnosti u narednih 10 godina. Međutim, to su podaci koji lako mogu zavarati. Nezavisne studije pokazuju da su ozbiljne komplikacije češće nego se priznaje. Moguće su opsežne infekcije, plućna embolija, duboka venska tromboza ili ozbiljnija oštećenja živaca. Ni smrtni ishodi nisu isključeni. Uz to, kod oko 4% korisnika potrebna je “revizija”, odnosno nova operacija unutar 4 godine. Svi kandidati pogotovo bi trebali znati da je uobičajena trajnost umjetnog koljena desetak godina. A nova zamjena predstavlja puno teži zahvat. Treba ukloniti ožiljkasto tkivo, a novi gubitak koštane mase tijekom zahvata daleko je veći nego kod prve operacije. Ukratko, svako ponavljanje zahvata donosi sve lošije i lošije rezultate. Eventualni neuspjeh ne ostavlja mnogo opcija na raspolaganju. Ako ih uopće i ostavlja.

Zbog svega navedenog, s umjetnim koljenom ne treba žuriti, pogotovo ne prije navršene šezdesete godine. Neke analize govore da je oko 50% takvih operacija barem dvojbeno. Umjetno koljeno može doprinijeti olakšanju bolova, ali uvijek imajte u vidu da umjetno i prirodno ne može biti isto. Zbog toga je preporuka da se prije operacije isprobaju sve druge opcije. Recimo, upalni procesi u zglobovima povezani su sa stanjem u crijevima. Svakako ispitajte alergije i parazite. Glukosamin i kondroitin pospješuju zacjeljivanje hrskavice i pokretljivost zglobova. Osim toga, kolagen hidrolisat stimulira sintezu kola­gena unutar hrskavice, a MSM smanjuje bolove i poboljšava narušenu funkcionalnost. U zadnje vrijeme sve je popularnija terapija vlastitim matičnim stanicama, pomoću kojih se vrši reparacija oštećenih struktura. Mnogi smatraju da će u bliskoj budućnosti to biti prva opcija.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]