Pull-Apart Bread osmislili su Amerikanci, a trend se proširio posvuda. Ovaj naziv odnosi se na kruh koji se slaže u kriškama ili kuglicama prije pečenja te se kasnije trga. Može biti obogaćen slatkim ili slanim nadjevima i premazima


Začinite svoja predbožićna kućna druženja uz ovaj mekani i mirisni trgajući kruh u obliku bora.

Pull-Apart Bread osmislili su Amerikanci, a trend se proširio posvuda. Ovaj naziv odnosi se na kruh koji se slaže u kriškama ili kuglicama prije pečenja te se kasnije trga. Može biti obogaćen slatkim ili slanim nadjevima i premazima.




Pull-apart kruh je idealan za poslužiti kada vam dolazi društvo. Uz društvenu igru, šačicu razgovora i neko dobro vino svatko si otkida kruščić.

Možete ga napraviti bez začina ukoliko ga želite poslužiti uz neki slatki namaz, marmeladu ili ga upotpuniti sirom, začinima i češnjakom. Ovaj kruh je izgledom vrlo zanimljiv, a okusom odličan te će svi rado otkinuti svoj komad!

Da biste napravili ovaj kruh, potrebno je zamijesiti glatko tijesto i ostaviti ga da se udvostruči. Dignuto tijesto premijesiti, oblikovati kuglice koje napunimo mozzarellom. Kuglice posložiti u kalup za pečenje ili u oblik po želji, premazati otopljenim maslacem, češnjakom i začinskim biljem te posipati ribanim parmezanom i staviti na pečenje. Gotov kruh je najbolje poslužiti topao, no jednako je ukusan i dan kasnije.

 

SASTOJCI:


TIJESTO:

  • 500 g pšeničnog glatkog brašna + još po potrebi
  • 2 žlice šećera
  • 1 svježi kvasac
  • 1 žličica soli
  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 200 ml vode
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 1 jaje
  • 200 g mozzarelle


PRELJEV:

  • 100 g rastopljenog maslaca
  • 2 žlice naribanog parmezana
  • 1 žličica mediteranskih začina
  • 1 žličica češnjaka u prahu ili svježeg protisnutog češnjaka





PRIPREMA:

U mlijeko dodati šećer i kvasac te dobro promiješati. Ostaviti sa strane da se digne.

U vodu dodati maslac i na laganoj vatri zagrijati da se maslac otopi.

U veću zdjelu prosijati brašno, dodati sol, nadignuti kvasac i jaje. Promiješati i dodavati malo po malo vode s otopljenim maslacem. Po potrebi dodati još malo brašna ili vode. Mijesiti tijesto 10-ak minuta dok se ne dobije glatko tijesto koje se ne lijepi. Ostaviti tijesto pokriveno dok se ne udvostruči.

Narezati mozzarellu na komadiće (oko 30-ak komadića). U otopljeni maslac dodati češnjak i začine, te promiješati.

Dignuto tijesto premijesiti te podijeliti na 30-ak loptica teških između 35-40 g. Svaku lopticu lagano razvući, u sredinu staviti komadić mozzarelle, ponovno oblikovati u lopticu, slagati u kalup za pečenje ili u oblik po želji. Kruščiće premazati otopljenim maslacem i posipati parmezanom. Ostaviti kruh da se diže još 30-ak minuta.

Zagrijati pećnicu na 180 C.

Kruh peći 30-40 minuta.

Gotov kruh možete još jednom premazati s maslacem te po želji posuti sjeckanim peršinom, chilli papričicama...

Poslužiti toplo!