Posudice za led idealne su i za zamrzavanje ostataka raznih umaka i temeljaca, jer poslije možete lako odrediti koliko kockica trebate odlediti, ovisno o količini koja vam je potrebna. Dvije kockice sadrže otprilike pola decilitra
Kad ste zadnji put koristili posudice za led? One uz pomoć kojih možete dobiti male kockice za piće? U današnje vrijeme takve posudice polako padaju u zaborav i koriste ih uglavnom samo zagriženi ljubitelji koktela iz kućne upotrebe... Vrijeme je da ih ponovno otkrijete, ali ovog puta u novim funkcijama. Ne brinite, i dalje će zaleđivati, i to puno više toga od obične vode. A što je najbolje, u ovim novim funkcijama, posudice za led mogu vam pomoći i da uštedite koju kunu i spasite pokoju namirnicu od toga da neiskorištena propadne. Evo nekoliko ideja što sve možete zalediti u posudicama za led:
Hrana za bebe. Ako spadate u one roditelje koji žele svoju bebu hraniti samo domaćom hranom koju sami pripremate, odličan način da takve kašice spremite za kasniju upotrebu je da ih smrznete u posudici za led. Napravite kašice unaprijed i napunite kockice posudice za led. Tako smrznute kašice možete po potrebi odmrzavati, a čak i količinu možete lakše odrediti zahvaljujući kockicama (prema nekim preporukama – za dijete od 4 do 6 mjeseci potrebne su 2 kockice hrane, od 6 do 9 mjeseci – 4 kockice i od 9 do 12 mjeseci – 6 kockica).
Začinsko bilje. U proljeće i ljeto mnogi u svojim vrtovima, na balkonima i na prozorima imaju mnoštvo začinskih biljaka koje koriste svježe u kuhanju. Često se događa da svježih začinskih biljaka imamo puno više nego što možemo iskoristiti. Postoji opcija da višak osušite, no, želite li ih sačuvati u više-manje svježem obliku, možete ih i zamrznuti. Idealan način za zamrzavanje svježeg začinskog bilja je u, pogađate, posudicama za led. Napunite posudice začinskim biljem, dolijte malo vode i stavite u zamrzivač. Kad vam nekad kasnije budu trebali začini, jednostavno odmrznite količinu koja vam je potrebna.
Bjelanjci. Ukoliko za neki recept trebate samo žumanjke, a nemate u tom trenutku ideju za što da iskoristite bjelanjke, zamrznite ih za kasniju upotrebu. Svaki bjelanjak stavite u svoju kockicu posudice za led, a kasnije, kad vam budu zatrebali, jednostavno odmrznite onoliko kockica, odnosno bjelanjaka, koliko vam treba.
Ostaci umaka i temeljaca. Posudice za led idealne su i za zamrzavanje ostataka raznih umaka i temeljaca, jer poslije možete lako odrediti koliko kockica trebate odlediti, ovisno o količini koja vam je potrebna. U jednu kockicu za led možete naliti otprilike 0,25-0,30 dcl tekućine, odnosno dvije kockice sadrže otprilike pola decilitra. Za lakše korištenje, kockice možete zalediti i onda prebaciti u vrećice za led kako bi zauzimale manje prostora.
Vino. Ako vam je nakon neke zabave ili večere ostalo malo vina na dnu boce, nemojte ga proliti. Radije ga zaledite u posudici za led i iskoristite u nekom budućem receptu kada vam bude trebalo malo vina (a kada vam se možda neće dati otvarati novu bocu zbog manje količine vina potrebne u receptu). U kasnijem korištenju ne trebate ih ni odleđivati prije, već kockicu vina (ili više, ovisno o receptu) jednostavno ubacite direktno u lonac ili tavu.