Problemi s viškom ugljičnog dioksida u atmosferi postaju još kompleksniji, kada se počnu javljati neželjene situacije. Tako je jedno vrlo interesantno istraživanje napravljeno na ovcama. Dakle, više ugljičnog dioksida znači i više trave. Ali, trave s barem 10% manje dušika. Mikroorganizmi u ovčjim crijevima potpomažu probavu, ali njih je sve manje zbog manjka dušika. ZBOG TOGA JE PROBAVA SVE SPORIJA I ŽIVOTINJE SLABIJE NAPREDUJU. Primijećena je i slabija reprodukcija. NASLUĆUJETE LI POTREBU ZA RAZNIM PREPARATIMA, KOJI ĆE ZAMIJENITI PRIRODU? Ništa bolje nije ni kod ljudi. Zastupljenost vrijednih mikroelemenata u hrani iz dana u dan sve je manja. Moramo pojesti sve više hrane da bi zadovoljili potrebe organizma. PUNO PRAZNIH KALORIJA, A OSJEĆAJ GLADI RASTE. A ima još nešto. Više ugljičnog dioksida potiče razvoj nekih otrova, pomoću kojih se biljka pokušava prilagoditi na izmijenjene okolnosti. Povećanje zelene mase u takvoj situaciji obično znači VIŠE FENOLA, TANINA I DRUGIH SUPSTANCI, KOJE BAŠ NISU POVOLJNE ZA NAŠE ZDRAVLJE. Daljnji razvoj situacije nije moguće precizno predvidjeti. No, moramo biti svjesni da će prije ili kasnije doći trenutak, kada će se ekosistem POMAKNUTI NA RUB PROVALIJE. Tada će i spas biti izuzetno težak. Slično je i s našim zdravljem. SVAKI DAN JE U TIJELU MALO MANJE KORISNOG I MALO VIŠE ŠTETNOG. Konačni odmak prema bolesti često je i put bez povratka. Nalazimo se usred eksperimenta, koji nam kroji život. Dakle, globalno zagrijavanje otima se kontroli i IZGLEDA DA ĆEMO USPJETI UNIŠTITI ONO ŠTO SE MILIJUNIMA GODINA STVARALO. Zna se da je prosječna emisija ugljičnog dioksida oko 10 tona po stanovniku godišnje. PET PUTA VIŠE NEGO ŠTO ATMOSFERA MOŽE PODNIJETI BEZ POSLJEDICA. Naravno, ublažavanje globalnog zagrijavanja zadatak je svih. Što je moguće učiniti? Prosječno domaćinstvo potroši 70% energije samo na grijanje. Smanjenje kućne temperature za samo 1 stupanj, smanjit će i 300 kg emisije ugljičnog dioksida godišnje. Dalje, kada mijenjate hladnjak, pazite da ima energetsku oznaku A+. Njegova potrošnja energije je 4 puta manja. Izbjegavajte auto za kratke udaljenosti. (Ako već autobus smatrate degradacijom, razmišljate li možda o pješačenju?) Usprkos svim poboljšanjima, automobili su i dalje veliki zagađivači. Pogotovo oni starije proizvodnje (čak i do 4 t ugljičnog dioksida godišnje). A onda hrana... Potrošnjom mesa evidentno potičete negativne procese. ŽIVOTINJSKE FARME LEGLO SU RAZARANJA ATMOSFERE, PRVENSTVENO METANOM. Ekološka poljoprivreda umjesto krava nesumnjivo je melem na ranu. Svako drvo pomaže! Dozvolite još jednu sitnicu... Prije dvadesetak godina, jedan manji ledenjak u Kamniškim Alpama bio je omiljena destinacija za ljetno skijanje. Već više godina stanje je žalosno, makar za one koji vole skijanje. Sličnih sudbina ima još mnogo. Zbog toga su mi suludi planovi o izgradnji skijališta na Snježniku i Risnjaku. Uništiti još ovo malo šume? Aktivirati eroziju? Stvarati skijaški centar, kada snijeg postaje raritet? Joj, mučno mi je i pomisliti da stupovi žičare, vreva i gostionice mogu zamijeniti prekrasnu šumu. Briga za Gorane i njihov posao zapravo je lažna briga, protkana svakojakim interesima. Ne bih rekao da će Gorski kotar propasti bez skijališta, PRIJE BIH REKAO DA ĆE PROPASTI S NJIMA.